EUR 25.135

USD 22.590

REPO sazba ČNB 4.5 %

Inflace 2.2 %

EUR 25.135

USD 22.590

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

28. 08. 2024

0 komentářů

Co budete muset řešit, když pronajímáte nemovitosti?

 

Pokud pronajímáte nemovitost, tak kromě pravidelného příjmu každý měsíc v podobě nájemného budete mít i určité povinnosti spojené s nájmem. Kromě daní se také budete muset starat o nemovitost a o celkovou spokojenost nájemníka.

Loading



 

Povinnosti pronajímatele nemovitosti mimo jiné definuje nájemní smlouva. Ale nejen to, pronajímatel má dále povinnosti stanovené zákony o dani z příjmu a také o dani z nemovitosti. A mimo jiné i stanovené občanským zákoníkem. Jaké tyto povinnosti tedy jsou?

Daň z nemovitosti u pronajímané nemovitosti

Daň z nemovitých věcí je vždy povinnen platit majitel nemovitosti, který je zapsaný jako majitel k 1. lednu daného roku. Povinnost podávat daňové přiznání je pouze jednou, při nabytí nemovitosti. Ale daň z nemovitosti je následně splatná každý rok.

Daň platí majitel. A jako takovou za ni není zodpovědný nájemník ani podnájemník. Daň z nemovitosti také není poplatkem, který by bylo možné vybírat od nájemce nemovitosti. Majitel může výši nemovitosti samozřejmě zohlednit ve výši nájemného, ale jako taková tato daň není povinností nájemníka.

Daň z nemovitosti se platí každý rok do 31. května. Pokud její výše přesahuje 5 000 Kč ročně, můžete ji platit ve dvou splátkách. Ta druhá má splatnost 30. listopadu.

REKLAMA

Daň z příjmu z pronájmu

Další daň, kterou máte povinnost platit, je daň z příjmu. Pokud nemovitost pronajímáte jako soukromá osoba, tedy není v obchodním majetku, tak příjem daníte dle §9 zákona o daních z příjmu. Příjem můžete danit buďto s paušálními náklady nebo s reálnými náklady, kdy jako náklady odečtete například odpisy nebo paušál na auto. Paušální náklady mají menší administrativní náročnost, ale zpravidla zaplatíte na dani z příjmu více. Oproti tomu u reálných nákladů musíte sledovat reálné náklady, ale na dani z příjmu pravděpodobně zaplatíte minimum.

Pokud jako osoba realizujete příjem z pronájmu, máte povinnost podat daňové přiznání. Zaměstnavatel vám nemůže dát k podpisu roční zúčtování daně. Daňové přiznání máte povinnost podat do 1. dubna každého roku následujícího po tom, kdy jste realizovali příjem z pronájmu. Do stejného data máte povinnost zaplatit případnou povinnou daň z příjmu.

Další povinnosti pronájemce nemovitosti

Základní povinností majitele nemovitosti je zpřístupnění nemovitosti pronajímateli. Záleží na dohodě mezi oběma stranami, nejpozději musí majitel zpřístupnit nemovitost první den platnosti pronájmu. Zpřístupněním se rozumí předání klíčů či dalších přístupových kódů a podobně.

Majitel bytu musí dát byt k dispozici k bydlení. Nemůže ale vyloučit ani další užívání, například podnikání v dané nemovitosti. Hlavně pokud by šlo o běžné kancelářské práce. Hlučnou řemeslnou činnost a další je možné vyloučit. Majitel bytu nesmí ani bránit nájemci v tom, aby měl v nemovitosti zvířata. Stejně tak nesmí bránit přijímání a přespávání návštěv.

Mezi povinnosti pronajímatele také patří to, že udržuje byt ve stavu vhodném k užívání. Za drobné opravy (do 1000 Kč) je odpovědný nájemník. Majitel ale odpovídá za opravy vyšší hodnoty, za dodávky tepla a vody, za větší opravy v bytě a za náhradu poškozeného vybavení.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.38 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%

5.49%

5.42%

5.38%
Historie vývoje

 

 


Související články

povinnosti jako majitel nemovitosti

Jak realizovat příjem z pronájmu

Máte prázdnou nemovitosti a jejím pronájmem si chcete přivydělat. V základě máte dvě možnosti, jak si zajistit pravidelný příjem z pronájmu této nemovitosti. Můžete ji pronajmout dlouhodobě. Nebo krátkodobě v rámci ubytovacích služeb.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 04. 2024

Daň z nemovitosti 2024

Příjem z pronájmu: kdy musíte podat přehled?

Příjem z pronájmu je oblíbený pasivní příjem. Při tomto příjmu musíte podat daňové přiznání vždy, když příjem převýší 20 000 Kč za rok. A to i v případě, že jinak pracujete na HPP a jiné zdanitelné příjmy nemáte. Musíte ale podat i přehledy o příjmech a výdajích zdravotní pojišťovně a na OSSZ?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

28. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *