EUR 25.135

USD 22.590

REPO sazba ČNB 4.5 %

Inflace 2.2 %

EUR 25.135

USD 22.590

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

20. 08. 2024

1 komentář

Co dělat, když chcete darovat nemovitost

 

Chcete svým dětem nebo někomu jinému darovat nemovitosti? Chcete třeba dětem darovat nemovitost, aby to nemuseli řešit po vaší smrti s dědictvím? Ale zároveň tam chcete ještě do konce svých dní bydlet. Nebo třeba chcete darovat nemovitost dětem, aby měli kde bydlet? Na co si dát při darování nemovitosti pozor.

Loading



 

Darování nemovitosti je možné písemnou smlouvou, která je ověřena notářem. Samotný dar není dokončen podpisem smlouvy, je nutné ještě zadat nového vlastníka do katastru nemovitostí. A teprve katastr nemovitostí novým zápisem vlastníka převádí.

Smlouvu je nejen nutné mít pro převod v katastru, ale je vhodné do ní sjednat i další ujednání. Například věcné břemeno, pokud chce dárce nějakým způsobem nemovitost ještě dále užívat. Typicky se takové břemeno zřizuje, pokud rodič daruje nemovitost svému potomkovi, ale chce v nemovitosti ještě dožít. Věcné břemeno je vhodné zapsat do katastru. Pokud by tak potomek nemovitost dále prodal, tak je právo dožití v nemovitosti chráněno i proti třetím osobám.

Další věc, kterou bude muset především obdarovaný řešit, jsou daně. Dar je bezúplatným příjmem, a pokud obdarovaný nepatří ke skupině osvobozené od daně, tak musí dar uvést do daňového přiznání a zaplatit z něj daň z příjmu. Dále je nutné se přihlásit k dani z nemovitosti.

Darovací smlouva na nemovitost

Smlouva musí být písemná. Je vhodné v tomto případě navštívit právníka a dojednat si smlouvu pro danou nemovitost individuálně. Pokud budete stahovat vzor smlouvy z internetu, je vhodné si zkontrolovat, aby měla smlouva nutné náležitosti.

REKLAMA

  • Informace o dárci i darovaném: včetně data narození, rodného čísla a trvalého bydliště.
  • Informace o nemovitosti: měla by být jasně identifikovaná, číslem popisným, orientačním, byt by měl také jasně identifikovatelný. Spolu s nemovitostí je nutné převést i pozemek.
  • Podpisy všech stran: podpisy by měly být ověřené notářem nebo na CzechPointu.
  • Smlouva se přikládá k žádosti zápisu nového vlastního do katastru.

Darovací smlouvu je možné za určitých okolností i odvolat. A to v případě nevděku obdarovaného, například pokud ten dárce napadne a způsobí mu újmu na zdraví. Druhým důvodem pak může být nouze dárce, který se dostane do hmotné nouze. V takovém případě je možné buďto požádat o navrácení daru, nebo o zaplacení hodnoty daru.

Daň z příjmu při darování nemovitosti

Z darované nemovitosti se neplatí už několik let daň z nabytí nebo daň z převodu. Je ale nutné pamatovat na daň z příjmu. Dary musíte přiznat a zaplatit z nich daň z příjmu, pokud svou hodnotou přesahují 15 000 Kč. Od daně jsou pak osvobozené dary od příbuzných (v přímé i nepřímé linii), od osob, se kterými žijete ve společné domácnosti déle než rok, a od svěřeneckého fondu, který zřídila některá z těchto osob.

Pokud ale náhodou od daně z příjmu daru nejste osvobozeni, tak vám přijetím daru vzniká povinnost podat daňové přiznání. To se podává do tří měsíců od skončení daňového období, nejčastěji do 1. dubna roku následujícího po příjmu nemovitosti. Z přijetí daru pak zaplatíte 15% daň z příjmu.

Daň z nemovitosti

Příjemci daru pak vzniká povinnost podat daňové přiznání k dani z nemovitých věcí a také má povinnost platit pravidelně daň z nemovitosti. Daňové přiznání podává ten, kdo je vlastníkem nemovitosti k 1. lednu, přičemž danou nemovitost nevlastnil 1. ledna předchozího roku. Povinnost podat daňové přiznání je pak do 31. ledna.

Následně finanční úřad vyměří daň z nemovitosti, která se platí každý rok. Termín platby máte do 31. května, pokud je daň z nemovitosti vyšší než 5 000 Kč, můžete platit ve dvou splátkách, druhá je splatná 30. listopadu.

Daň z nemovitosti v roce, kdy vám nemovitost darovali, je povinen zaplatit starý vlastník, tedy dárce. V následujícím roce má už ale tuto povinnost obdarovaný.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.38 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%

5.49%

5.42%

5.38%
Historie vývoje

 

 


Související články

darování nemovitosti

Rozhovor: Jaká jsou úskalí darování nemovitosti a jak správně postupovat?

Darování nemovitosti (především v rodině) se jeví jako vhodná alternativa ke zdlouhavému dědickému řízení. Jaká jsou úskalí, nejčastější chyby smluv, jaké povinnosti má obdarovaný a na co by dárce neměl zapomínat? O tom jsme si povídali s Radkem Novotným, advokátem projektu www.pravnipomoconline.cz.

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

17. 12. 2021

Darovani nemovitosti: náležitosti a pravidla

Darování nemovitosti: Můžete dar odmítnout, nebo odvolat, co obsahuje věcné břemeno dožití a jak je to s daněmi?

Darování nemovitosti je poměrně častou alternativou zejména k dědickému řízení. Dárce tak dostává možnost rozdělit svůj majetek ještě za života a podle svých představ, obdarovaní se zase vyhnou mnohdy zdlouhavým dědickým řízením. I s ohledem na tento fakt tak k darování nemovitosti nejběžněji dochází mezi rodinou či příbuznými. Ve srovnání s ostatními formami převodu nemovitosti jde o velmi levnou […]

Text: redakce hypoindex.cz

15. 12. 2020


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • eva-fialova@seznam.cz

    9 září, 2024

    Nechat si udělat darovací smlouvu od právníka,ale stejně když k něčemu dojde tak si s ní můžete akorát vytřít zadek

    Odpovědět