EUR 25.145

USD 23.282

REPO sazba ČNB 4.75 %

Inflace 2.6 %

EUR 25.145

USD 23.282

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 06. 2024

0 komentářů

Dostupnost bytů se opět zhoršila a blíží se novému rekordu

 

Podle dnes zveřejněného indexu dostupnosti bydlení (CG-Index) se dostupnost bydlení v Praze opět zhoršila. Na průměrný nový byt o výměře 70 m2 je nyní v hlavním městě potřeba 15,4 ročních mezd (maximum bylo v prvním čtvrtletí 2022 – 17,3), což je nejvíce ze všech okolních metropolí. Praha je v regionu nejméně dostupná i co se týká nájemného.

Loading



 

Pro zlepšení situace v ČR je nutné stavět dlouhodobě minimálně 25.000 nových veřejných nájemních bytů ročně, což je mimo možnosti veřejných rozpočtů. Diskutovaným řešením je zapojení soukromého sektoru do obecní výstavby dostupných nájemních bytů. Pomoci by k tomu mohl nově vznikající program DESIGN & BUILD.

Dostupnost bydlení je v Praze dlouhodobě nejhorší ze všech okolních metropolí. Ceny bytů tu dlouhodobě rostou podstatně rychleji než mzdy. Například od začátku roku 2015 vzrostly ceny bytů o 147 %, mzdy ale pouze o 62 %. Podle nedávno zveřejněné analýzy IPR je Praha nejméně dostupnou metropolí v regionu i co se týká nájemného.

Nová politika vlády a MMR k podpoře výstavby dostupného bydlení

Pozitivním faktem je, že si vláda a ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) závažnost situace uvědomují a chtějí ji řešit. Výsledkem je řada nových programů a opatření, které byly vyhlášeny letos v květnu. Patří mezi ně vyčlenění osmi miliard korun na investice do výstavby dostupného nájemního bydlení, poskytnutí více než dvou stovek státních pozemků, které vláda bezplatně převede na obce a města, poradenství ze strany Státního fondu pro podporu investic (SFPI) a podpora projektové přípravy bytových projektů.

REKLAMA

Bez pomoci soukromého sektoru stát krizi dostupnosti bydlení nevyřeší

Z odborných analýz vyplývá, že pokud by chtěla veřejná správa ovlivňovat dostupnost bydlení v ČR, je nutné, aby každoročně vznikalo alespoň 25.000 nových veřejných nájemních bytů. A na to je nutné dlouhodobě vynakládat každý rok minimálně 100 miliard Kč. To je zcela mimo možnosti veřejných rozpočtů a je patrné, že ani výše jmenované programy pro podporu veřejné bytové výstavby nebudou pro řešení situace dostatečné.

„Snahu vlády a MMR situaci řešit vnímáme velmi pozitivně. Finanční možnosti veřejných rozpočtů jsou ale velmi omezené a zmiňované programy nemohou krizi dostupnosti bydlení vyřešení. K tomu bude potřeba vynaložit stovky miliard korun a je tedy absolutně nezbytné do veřejné výstavby zapojit i soukromý sektor a soukromé finance,“ říká zakladatel a šéf Central Group Dušan Kunovský.

Řešením by mohl být systém DESIGN & BUILD s kombinací dotačního a úvěrového financování

Řešením by mohly být dostupné nájemní byty pro města a obce vznikající systémem DESIGN & BUILD s kombinací dotačního a úvěrového financování. Aktuálně již probíhají diskuse o tomto praktickém komplexním programu, který zahrnuje poradenství, přípravu staveb, realizaci a financování. Program počítá se zapojením státní správy, developerů jako garantů projektů a spolufinancováním ze strany bank a dalších soukromých subjektů.

Zásadní výhodou tohoto programu je to, že může rychle a ve velkém rozsahu nastartovat přípravu staveb tolik potřebných dostupných nájemních bytů ještě v tomto volebním období, a to bez potřeby změny legislativy. Díky využití širokého know-how a optimalizovaných flexibilních typových projektů developerů by došlo k výraznému zrychlení a zlevnění návrhu, přípravy i realizace staveb.

Jedná se také o velmi efektivní a transparentní systém, díky kterému mohou samosprávy získat ty nejlepší podmínky a ceny na trhu s jasně garantovaným výsledkem. Program počítá i se státní autorizací právních postupů a dokumentů, což by přineslo značné zrychlení a zjednodušení procesů pro města a obce.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.51 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%
Historie vývoje

 

 


Související články

Názor: O bruselské byrokracii a dostupnosti bydlení v Česku

Setkal se s tím každý, kdo si v poslední době koupil plastovou láhev. Po jejím otevření zůstalo plastové víčko k láhvi připojené. Někdo se jím píchá do oka, jinému ničí pečlivě pěstěné vousy. Na sociálních sítích píší tisíce rozhořčených lidí, vznikla spousta často rádobyvtipných videí. Většina lidí nakonec dříve či později víčko stejně utrhne, čímž nařízení vyrábět plastové […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

04. 07. 2024

Komentář: Nemovitosti v Česku znovu zdražují, nedostupnost vlastnického bydlení zůstane problémem

Korekce na tuzemském nemovitostním trhu je minulostí. Alespoň tak hovoří aktuální zpráva o finanční stabilitě z dílny ČNB, dle které se ve druhé polovině roku 2023 zastavil zhruba roční pokles realizovaných cen nemovitostí. V souhrnu šlo o relativně mělkou korekci o necelá 4 % a nenaplnily se tak obavy/přání prudšího propadu cen jako v letech […]

Text: redakce hypoindex.cz

03. 07. 2024

Koupený byt se nájemným splatí v průměru za čtvrt století

Koupit byt a splatit ho nájemným? V České republice to v průměru trvá čtvrtstoletí. V meziročním srovnání si průměrná republiková návratnost polepšila. Ale jen velmi mírně, o necelých 5 měsíců. Průměrný 65metrový byt by se podle modelu z aktuálního nájmu zaplatil za 24,8 roku. Jen pro srovnání – v době předkoronavirové se jednalo o 19,5 […]

Text: redakce hypoindex.cz

02. 07. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *