EUR 25.145

USD 23.282

REPO sazba ČNB 4.75 %

Inflace 2.6 %

EUR 25.145

USD 23.282

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

28. 06. 2024

0 komentářů

ČNB snížila základní repo sazbu na 4,75 %. Co to znamená pro hypotéky?

 

Ve čtvrtek 27. 6. snížila bankovní rada základní sazby o 0,5 procentního bodu. O takovém snížení rozhodlo 5 členů bankovní rady ze sedmi. Zbývající dva prosazovali snížení o 0,25 procentního bodu, což ostatně očekávaly i trhy. Rada ale ve svém prohlášení ujistila, že dbá na cenovou stabilitu a že tak velké snižování sazeb je nejspíše naposledy.

Loading



 

Klíčové sazby ČNB setrvale klesají celý letošní rok, nově jsou nyní sazby na úrovni: 2T repo sazba 4,75 %, diskontní sazba 3,75 % a lombardní sazba 5,75 %. Sazby jsou platné od dnešního dne 28. června. Své rozhodnutí rada zdůvodnila poměrně optimistickým vývojem v české ekonomice. Inflace se od začátku roku pohybuje v tolerančním pásmu a celkový výhled pro českou ekonomiku je mírně optimistický. Bankovní rada ale nezapomněla na svůj závazek cenové stability a vidí v české ekonomice mírné proinflační riziko. Z toho je tedy zřejmé, že sazby budou dále klesat spíše pomaleji

Co to znamená pro hypotéky?

Hypoteční trh víceméně čekal, že ke snížení sazeb dojde, ale spíše se předpokládalo menší snížení, tedy o 0,25 procentního bodu. Je tak možné, že toto výraznější snížení přinese v dalších měsících pohyby u hypotečních sazeb směrem dolů. Banky jsou ale zatím spíše opatrné a rozhodně nic nenasvědčuje, že by se mělo v následujících týdnech zlevňovat. Za uplynulý měsíc snížily sazby jen tři hypoteční banky a nejlevnější je momentálně na trhu Moneta. Nejvýhodnější nabídku na trhu totiž nyní najdete u pětileté fixace u Monety, a to 4,44 %.

Je stále možné, že by koncem roku mohly být hypotéky dostupné za tříprocentní sazbu? Spíše ne. Je možné, že během podzimu budou banky dále snižovat, nejspíše to ale nebude hodně. Z tohoto pohledu je letošní rok spíše zklamáním, sazby klesají pomaleji, než se čekalo. A ceny nemovitostí navíc začínají znovu růst. Dostupnost nemovitostí se stále spíše zhoršuje a v tom nejlepším případě bude stagnovat.

Hypoteční sazby 2024 a výhled na léto

Znovu bude bankovní rada zasedat v polovině léta a to 1. srpna. Do budoucna a pravděpodobně minimálně až do konce letošního roku se čeká, že nebudou klíčové sazby příliš klesat. V optimistickém pohledu by do konce letošního roku mohla sazba dosáhnout hodnoty 4 %, ale může to být i více. Hypotéky tak sice možná budou dále zlevňovat, ale tříprocentní hranici nejspíše letos nepokoří.

Koncem roku by se průměrná hypoteční sazba na trhu tak mohla zastavit někde kolem 4 až 4, 5 %. V červnu dosáhl index Hypoindex Swisslife Select hodnoty 5,51 %. A nedá se moc čekat, že by v následném období tento index výrazně klesal. I když prostor by banky na trhu ještě našly.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.51 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%
Historie vývoje

 

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – tři banky zlevnily, jedna dokonce výrazně

Za uplynulý měsíc snížily své úrokové sazby hypotečních úvěrů jen tři banky z devíti. Z toho Moneta přistoupila k výrazné redukci, a to téměř o půl procentního bodu. Převzala tak pomyslnou první příčku s nejvýhodnější nabídkou. Jinak se toho moc zajímavého nestalo. Uvidíme, jak banky zareagují na zítřejší zasedání bankovní rady ČNB, kde trh očekává snížení klíčové sazby už […]

Text: Milan Vodička

Foto: Shutterstock

26. 06. 2024

nákup nemovitosti

Je letošní rok vhodný pro nákup nemovitosti?

Letošní rok je charakteristický zatím dvěma zásadními vlastnostmi. Oživení trhu nemovitostí i hypoték přináší určitou naději, že bude brzy lépe. Na druhou stranu, ale trh nemovitostí oživuje o dost rychleji, než klesají úrokové sazby u hypoték. Tak jak tedy: koupit nové bydlení, nebo ještě čekat?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

11. 06. 2024

Swiss Life Hypoindex červen 2024: Úrokové sazby hypoték hlásí bezvětří

Již pátý měsíc se měřeno Swiss Life Hypoindexem úrokové sazby hypotečních úvěrů prakticky nehýbou. Průměrný úrok se pohybuje mírně nad 5,5 % p. a. Optimistické představy, že sazby hypoték budou více kopírovat poměrně svižné tempo České národní banky a v polovině roku se běžně budou pohybovat pod pětiprocentní hranicí, se nenaplnily, a hned tak nenaplní. […]

Text: Milan Vodička

Foto: Swiss Life Select

07. 06. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *