EUR 25.030

USD 22.542

REPO sazba ČNB 4.5 %

Inflace 2.2 %

EUR 25.030

USD 22.542

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

20. 06. 2024

1 komentář

Investice do nemovitosti? Nebo do nemovitostních fondů?

 

S vysokými úrokovými sazbami a poměrně vysokými cenami nemovitostí už není investice do nemovitosti tak lákavá jako v dřívějších letech. To totiž koupě investiční nemovitosti představovala poměrně atraktivní způsob investice. Peníze byly levné a ceny nemovitostí spolehlivě rostly, stejně tak rostly i ceny nájemního bydlení. Dneska jsou ale hypotéky drahé a investice do nemovitosti jako takové jsou méně dostupné. Odpovědí pro zájemce o tento typ investování můžou být právě nemovitostní fondy.

Loading



 

Nemovitostní fond je bankovní produkt, který je podobný klasickému fondovému investování, kdy investujete do akcií prostřednictvím bankou vytvořeného fondu. V případě nemovitostních fondů pak banka investuje do nemovitostí, zisk fond realizuje díky růstu cen nemovitostí a také díky výběru pronájmu u daných nemovitostí. Banka poté prodává podílové fondy, a drobní investoři se tak můžou podílet na investicích do realitního trhu.

Fondy kvalifikovaných investorů

Řada nemovitostních fondů je často tzv. fondy kvalifikovaných investorů. To znamená, že pro investici do takového fondu musíte investovat minimální částku, dle zákona v ČR alespoň 1 milion Kč. A také byste měli prokázat, že jste pokročilí investoři a že máte dostatečné znalosti na investičním trhu. Do těchto fondů by tak měli vstupovat převážně movití a dostatečně zkušení investoři.

Bohužel to často vyřadí běžného drobného investora z investic do nemovitostního fondu. Je ale řada fondů, které investují do nemovitostní a které můžou být přístupné i běžným investorům s minimálními vklady. Takový fond nabízí například Raiffeisenbank (fond se ale momentálně neprodává), Conseq nebo Fio banka a dále pak třeba Czech Real Estate Investment Fund.

Nemovitostní fondy určené pro retailovou klientelu

Fondy pro drobné střadatele tak můžete na českém trhu také najít. Většinou umožňují i minimální vklady a zároveň nabízí možnost pro drobné střadatele, aby byly účastni investic na realitním trhu. Fondy můžou obhospodařovat jak nájemní bydlení, tak i komerční pronájmy.

REKLAMA

Při takovém investování by jste ale měli pamatovat na několik věcí:

  • jde o rizikové investování a doporučuje se dlouhodobý horizont, minimálně tříletý,
  • obecně platí, že dlouhodobé investování do nemovitostních fondů přináší lepší výsledky,
  • při výběru fondu, do kterého investujete, berte v úvahu, že minulý zisk rozhodně nemusí znamenat příští výhodnou investici,
  • zajímejte se tak také o zdraví fondu, o to, do jakých nemovitostí investuje a kde a jaká je jejich výnosnost,
  • měli by vás zajímat i správní poplatky a celkové hospodaření fondu.

Investice do realitních fondů

Při investicích do nemovitostních fondů jde samozřejmě o rizikovou investici, ale také o velmi levnou možnost, jak se podílet na výnosech realitního trhu. Pokud si tedy nemůžete momentálně dovolit nakupovat nemovitosti na investici, tak právě realitní fond může být lákavou alternativou.

Ať už ve formě kvalifikovaného investora nebo jako drobný retailový investor. V loňském roce například retailové fondy vykázaly průměrný růst 5,79 %, což bylo o něco méně než inflace (ta překročila meziročně 6% růst), ale stále to byl velmi slušný roční výnos. Fondy kvalifikovaných investorů dosáhly průměrně ještě vyššího zhodnocení, které překročilo 8 % za rok. A výhled pro letošní rok je zatím u tohoto typu investice do nemovitostí velmi příznivý.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.38 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%

5.49%

5.42%

5.38%
Historie vývoje

 

 


Související články

Ceny nemovitostí budou stále růst ale pomaleji. Investory láká uchování hodnoty, říká Petr Míka

Letošní realitní trh byl skoro všechno, jen ne nudný. Ceny nemovitostí stále rostou, hypotéky zdražují a výnosnost investic do realit klesá. Jak na tom jsou investoři, kteří chtějí uložit své finance do luxusních nemovitostí a jak se bude vyvíjet trh nadále? Na to jsem se zeptali ředitele realitní kanceláře Boutiq Real Estate, Petra Míky.

Text: František Veselý

Foto: Jana Mensatorová/Bez frází

15. 12. 2021


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Tiep

    6 srpna, 2024

    Investování do nemovitostí je přes vysoké úrokové sazby skvělým nástrojem na budování majetku. Byty každoročně stoupají na hodnotě ve vyšších jednotkách procentech.

    Zabýváme se na http://www.rehuntero.cz vyhledávání takových bytů a i když je vstupní kapitál vyšší pro pořízení, je tam velká výhoda financování externím kapitálem (bankou).

    Odpovědět