EUR 25.080

USD 22.459

REPO sazba ČNB 4.5 %

Inflace 2.2 %

EUR 25.080

USD 22.459

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

19. 09. 2024

0 komentářů

Na začátku topné sezóny: jak jsou na tom ceny energií 2024?

 

Topná sezóna začala letos překvapivě docela brzo. V uplynulých dvou týdnech si nejspíše nejedna domácnost přitopila. Jak jsou na tom ceny energií na začátku letošního podzimu?

Loading



 

Za energie většinou připlácejí a přeplácejí ti, kteří se o to nezajímají a nefixují si včas cenu plynu a elektřiny. A podle mnohých předpovědí je právě teď čas začít svou fixaci řešit. Ceny energií by totiž měly v dalších měsících růst. Je tak správný čas na fixaci.

Za poslední dva roky klesaly fixované ceny plynu stejně tak i fixované ceny energie (při fixaci 2 roky). Ale stále se energie ještě nedostaly zpátky na cenu před válkou na Ukrajině. Dodávky a výroba energií jsou v ČR poměrně stabilní. Bylo tak zrušeno zastropování cen, tak příznivě byl tento vývoj vnímán. Na druhou stranu pokud začnou ceny plynu a elektřiny zase růst, vládní strop nám už účty nesníží.

Také je nutno říct, že už několik měsíců rostou spotové ceny na burzách, což se brzy promítne i do cen nabízených k fixaci. Vzrostla také regulovaná část ceny elektřiny, což se na maloobchodních cenách také brzy projeví.

Ceny energií 2024

Elektřina se momentálně na burzách obchoduje s cenou kolem 88 EUR/MWh, to je asi o 40 euro méně než před rokem. Toto je obchodovaná cena pro rok 2025, pro následující rok 2026 je momentálně obchodovaná cena nižší, asi 83 EUR/MWh. Tyto ceny jsou platné pro dodavatele elektřiny a teprve následně se přenáší do koncové ceny pro konečné odběratele.

REKLAMA

Zemní plyn se v září 2024 obchoduje s cenou kolem úrovně 34 EUR/MWh. Velmi podobnou cenu měl plyn i před rokem, kdy se v posledním kvartálu pohybovala cena lehce nad 40 EUR.  Pro dodávky příští rok do České republiky se plyn momentálně obchoduje s cenou 38 EUR/MWh.

Ceny jsou tak víceméně stabilní a bez výraznějších výkyvů. Dlouhodobě mají tendenci spíše klesat.

Jak to bude dál

V toto chvíli se tak vyplatí srovnat si ceny energií a případně si cenu zafixovat na další rok. Vzhledem k tomu, že dlouhodoběji ceny spíše klesají, tak delší než roční či dvouleté fixace se spíše nedoporučují. Rozhodně je dobré s výběrem nového dodavatele neotálet, protože za pár měsíců už ceny nemusí být tak výhodné. A dobře načasovanou fixací můžete ušetřit i tisíce ročně.

Na burze se v současnosti nabízí cena plynu pouze o 1,14 % levněji než před rokem, to je cena za dodání v příštím měsíci. A elektřina na burze za rok zlevnila o 31,57 %, cena je za dodání za rok. Elektřina by tak teoreticky mohla ještě dále zlevňovat, na druhou stranu je burzovní cena teď asi o 20 % vyšší než před půl rokem. Ceny elektřiny dále v budoucnu budou ovlivňovat emisní povolenky a také další přechod na zelenou ekonomiku.

Oproti tomu ceny zemního plynu nejvíce ovlivňuje stále probíhající konflikt na Ukrajině. A sankce uvalené na ruský trh. Evropské zásobníky jsou ovšem teď před zimou plné, české jsou naplněny z více než 90 %. To by mělo pro topnou sezónu mělo stačit na vyrovnání případných výkyvů s dalšími dodávkami. České zásobníky by teoreticky mohly vydržet až tři měsíce zimního provozu.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.38 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%

5.49%

5.42%

5.38%
Historie vývoje

 

 


Související články

Ceny energií 2024

Ceny energií 2024. Elektřina a plyn v prvním pololetí

Ceny energií v současné době spíše klesají, stále jsou ale na vyšší úrovni, než jsme byli zvyklý před pár lety. Jaký je výhled do dalších měsíců až let? Budou ceny elektřiny a plynu dále klesat?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 06. 2024

Ceny energií 2023

Jak moc nízko můžou ještě klesnout ceny energií?

Cena elektřiny a s ní také cena plynu a ropy jsou hodně žhavým tématem už déle než rok. Jak to ale vypadá, tak situace se začíná obracet a energie v současné době výrazně zlevňují. Už před pár měsíci začali dodavatelé elektřiny zlevňovat a cenou se dostali dokonce pod vládní zastropování. Bude to takto vypadat celý […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

26. 05. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *