EUR 25.235

USD 23.324

REPO sazba ČNB 4.25 %

Inflace 2.6 %

EUR 25.235

USD 23.324

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

23. 10. 2024

0 komentářů

Jak přepsat elektřinu nebo plyn

 

Elektřinu nebo plyn často přepisujete na nového nájemníka nebo na nového majitele bytu. Převod není nic složitého a většinou to vyřeší jeden telefonát na linku dodavatele elektřiny nebo online formulář.

Loading



 

Kdy se nejčastěji přepisuje elektřina a plyn? Pokud nemovitost kupujete, tak si na sebe energie budete muset přepsat na sebe jako na nového majitele. Při nájmu nemovitosti bude záležet na tom, jaká bude domluva s majitelem. Většinou už v inzerátech bývá napsané, že energie budou přepsané na nového nájemce. Nebo že majitel bude pouze vybírat zálohy na energie a na základě vyúčtování od dodavatele bude tyto zálohy vyúčtovávat nájemníkovi.

Stane se ale, že majitel chce přepsat energie na nového nájemníka. Energie budete také přepisovat v případě úmrtní a následného dědictví. Jak tedy na to?

Přepis energií u stejného dodavatele

Pro přepis vám bude stačit nejspíš jeden telefonát. Ten můžete udělat jako nový majitel/nájemník nebo ten, kdo chce na nového nájemníka energie přenést. Na základě tohoto telefonátu bude stará smlouva na dodávku elektřiny ukončena a dodavatel zašle poslední vyúčtování na základě údajů odečtených elektroměrů. S novým majitelem/nájemcem pak dodavatel uzavře novou smlouvu. V dnešní době už není nutné ani chodit na pobočku a dokumenty jsou podepisované online. Přepsat energie ale můžete samozřejmě i osobně na pobočce nebo také přes online portály.

Při přepisu také budou vypočítány nové měsíční zálohy. Ty můžou být odlišné od těch, které platit předchozí majitel nebo nájemce. To je dáno odlišnou dobou, kdy byly ceny energií fixovány, a také odlišnou očekávanou spotřebou. Jiné zálohy bude platit jeden obyvatel nemovitosti a jiné celá rodina.

REKLAMA

Kontakty na největší dodavatele energií pro přepis:

Přepis energií k jinému dodavateli

Nový majitel nebo nájemník má samozřejmě právo vybrat si svého vlastního dodavatele. V takovém případě ovšem bude nutné ukončit původní smlouvu s původním majitelem nemovitosti a jeho dodavatelem energií. Tuto smlouvu bude nutné ukončit dle podmínek smlouvy. Je tak vhodné se domluvit na jednotlivých termínech (ukončení a nového zahájení s novým dodavatelem), aby bylo předání odběrného místa bez problémů.

Samozřejmě také můžete uzavřít smlouvu se stávajícím dodavatelem energií na dané odběrné místo a pak teprve hledat nového dodavatele. Pozor ale v tom případě na případné smlouvy na dobu určitou.

Jak dlouho trvá přepis

Přepis je spojen s určitou administrativou, takže nebývá okamžitý. Pro vyřízení přepisu počítejte zhruba s měsícem. Během této doby dostane bývalý odběratel poslední vyúčtování a nový odběratel už je povinný platit měsíční zálohy. Pokud se mění pouze odběratel, bude doba pravděpodobně kratší. Při změně i dodavatele se může mírně protáhnout.

Co potřebujete k vyřízení přepisu

Pro vyřízení si připravte žádost u ukončení smlouvy (stávající odběratel) nebo čestné prohlášení o ukončení odběru (pokud stávající nájemník či majitel nespolupracuje, nebo také v případě úmrtí). Dále budete potřebovat odečíst stav měřidel. Aby mohlo být vystaveno poslední vyúčtování a také aby se začalo počítat novému odběrateli. Posledním krokem je pak podpis nové smlouvy.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.34 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%

5.49%

5.42%

5.38%

5.34%
Historie vývoje

 

 


Související články


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *