EUR 25.135

USD 22.590

REPO sazba ČNB 4.5 %

Inflace 2.2 %

EUR 25.135

USD 22.590

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

30. 07. 2024

0 komentářů

Jak velká může být kauce u pronájmu nemovitosti

 

Kauce je jeden z nákladů, se kterým musíte počítat při pronájmu bytu. Můžete sice najít i pronájem bez vratné kauce, ale to spíše nebývá standardem. Je dobré tak počítat s tím, že budete skládat nějakou kauci. Ta může být ve výši několika tisíc až několikanásobku měsíčního nájmu.

Loading



 

Kauce je definována v občanském zákoníku v §2254:

Jistota a smluvní pokuta

(1) Ujednají-li strany, že nájemce dá pronajímateli peněžitou jistotu, že zaplatí nájemné a splní jiné povinnosti vyplývající z nájmu, nebo ujednají-li si pro případ porušení těchto povinností smluvní pokutu, nesmí jistota a právo na zaplacení smluvní pokuty v souhrnu přesáhnout trojnásobek měsíčního nájemného.

(2) Při skončení nájmu pronajímatel vrátí jistotu nájemci; započte si přitom, co mu nájemce případně z nájmu dluží. Nájemce má právo na úroky z jistoty od jejího poskytnutí alespoň ve výši zákonné sazby.

REKLAMA

Maximální výše kauce

Občanský zákoník jasně definuje maximální výši kauce jako trojnásobek měsíčního nájmu. Přičemž do výše kauce se nepočítají zálohy na energie a vodu. Kauce tak může být maximálně ve výši trojnásobku nájemného, tedy čistě poplatku za pronájem bytu. Také platí, že kauce musí být sjednána, zákon neříká nic o povinné formě, ale je vhodné kauci sjednat v nájemní smlouvě a písemně.

Kauce může představovat poměrně velkou finanční částku, pokud majitel bytu opravdu požaduje kauci v maximální výši. Je ale pravda, že trojnásobek nájmu se příliš často nepoužívá jako vratná kauce. Mnohem častější je jeden měsíční nájem nebo dvojnásobek měsíčního nájmu. Není ani výjimkou, že platíte vratnou kauci v řádu několika tisíc. Tedy ani ne ve výši jednoho měsíčního nájmu.

Záleží ale samozřejmě na tom, co majitel bytu přesně v bytu má, na tom, jak drahé je vybavení bytu a jak moc se o svůj majetek bojí. Podle toho pak stanovuje výši kauce.

Kdy se použije kauce

Kdy může majitel kauci použít? Nejčastější použití kauce je v případech, kdy končí nájem a byt je nějakým způsobem zničen nebo jeho vybavení je zničeno. Kauce je pak použitá pro opravu bytu nebo jeho vybavení.

Stejně tak je možné kauci použít, pokud zůstanou nějaké nedoplatky na energiích a v případě, kdy je nájemníkem neplatič. Kauce je pak použita pro zaplacení nájemného.

Úroky za držení kauce

Kauce se po skončení nájemní smlouvy vrací zpátky nájemci. Ten má navíc za období, kdy byla držena kauce, i nárok na úroky. Ty by měly být ve výši úrokové sazby obvyklé u místně příslušných úvěrů. Nejlépe když je výše úroků sjednána v nájemní smlouvě.

V praxi se většinou úroky příliš neřeší. Navíc v době nízkých úrokových sazeb to mohlo představovat pouze několik stovek za rok. V současné době vyšších úrokových sazeb se ale může vyplatit se o úroky zajímat. Hlavně při vyšších kaucích. Dle zákonné úpravy na to máte určitě nárok.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.38 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%

5.49%

5.42%

5.38%
Historie vývoje

 

 


Související články

Na jeden nájemní byt připadá 25 zájemců, roste riziko podvodu

Ostražité by měly být domácnosti, které se chystají do nájemního bytu. Podle očekávání růst jejich cen zrychlil. Sice pouze nepatrně, o to větší zlom však může přijít v polovině léta a s pravděpodobností hraničící s jistotou pak v září. To vrcholí celoroční špička poptávky, kdy se na trhu v jeden moment setkávají vysokoškolští studenti, ale také běžné domácnosti. Poptávka […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 08. 2024

Nájmy stále rostou, v Brně i o deset procent

Ceny nájmů byly v letošním druhém kvartálu meziročně vyšší o stovky korun. Například byt o rozloze 1+1 v hlavním městě bylo možné pronajmout o 398 korun (3 %) dráž než loni touto dobou. V případě bytu 1+1 v Brně dle meziročního srovnání byty zdražily o 10 procent. Vyplývá to z dat společnosti UlovDomov.cz.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

26. 07. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *