EUR 25.030

USD 22.542

REPO sazba ČNB 4.5 %

Inflace 2.2 %

EUR 25.030

USD 22.542

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

12. 09. 2023

1 komentář

Jak zvýšit nájemné při vysoké inflaci

 

Poslední rok přinesl pro majitele bytů, kteří nemovitosti pronajímají a realizují příjem z pronájmu, situaci, kdy vlastně reálně klesaly jejich příjmy. Neboli vybírané nájemné zůstávalo stejné, ale za vybrané peníze si mohli koupit stále méně. Ono totiž v českém prostředí nemůže majitel bytu libovolně zvýšit nájemné v nájemní smlouvě. Přitom ale dvoucifermá inflace si už o zvýšení nájemného říká. Jaká tedy má v takové situaci majitel bytu práva? Kdy může výši nájemného zvednout?

Loading



 

Inflační doložka

Je několik způsobů, jak můžete zvýšit výši vybíraného nájemného. Prvním z nich je tzv. inflační doložka. Nájemné se pak bude zvyšovat jednou za rok podle toho, jak vysokou inflaci oznámí Český statistický úřad. Podle této inflační doložky se může pravidelně zvyšovat vybírané nájemné.

Inflační doložka se sjednává u smluv na dobu neurčitou. U smluv na dobu určitou na jeden rok její použití postrádá význam. Aby byla inflační doložka ve smlouvě platná, musí být jasně specifikovaná. Je nutné definovat inflaci, nestačí uvést jen slovíčko inflace, tuto je nutno definovat například jedním z indexů spotřebitelských cen, které vyhlašuje Český statistický úřad. Je také nutno uvést datum, od kdy bude zvýšení platné. Inflační doložka poté může nájem zvyšovat automaticky. Nebo až po výzvě pronajímatele.

Inflační doložka funguje jako automatický mechanismus pro zvýšení nájemného v případě inflace. Není to ale jediný způsob, jak může majitel zvýšit nájemné. Kromě inflační doložky může nájemní smlouva také jasně definovat, jak se bude nájemné případně zvyšovat. Pokud ani to smlouva neobsahuje, tak můžete jako majitel postupovat následně.

Zvýšení podle zákona

Pokud ve smlouvě není sjednaná inflační doložka ani jiný způsob zvýšení nájemného, může majitel bytu zvýšit nájemné a to v případě, že splní zákonné podmínky. Nájemné může zvednout tak, aby odpovídalo obvyklému nájemnému v místě bydliště. Toto nájemné může zvednout pouze jednou za rok a maximálně o 20 % kumulativně za tři roky. Zvýšení musí předat nájemníkovi písemně a ten s tímto musí souhlasit.

REKLAMA

Přičemž rozhodnutí o přijmutí nové výše nájemného je na nájemníkovi. Ten buďto se zvýšením souhlasí od dvou měsíců od doručení návrhu. Třetí měsíc pak už platí vyšší nájemné. Pokud nájemník nic neudělá nebo pokud aktivně vyjádří nesouhlas, tak majitel bytu může do dalších tří měsíců požádat o rozhodnutí soud. Soud poté může nájemné zvýšit.

V těchto případech je však na majiteli bytu, jestli bude podstupovat soudní řízení kvůli zvýšení nájemného. A je nutno říct, že to je jeden z důvodů, proč jsou nájmy často uzavírány smlouvou na dobu určitou na jeden rok. Protože to poskytuje majiteli bytu lepší podmínky pro úpravu ceny nájmu.

Nová smlouva – nový nájem

Po uplynutí doby nájmu na dobu určitou, typicky po jednom roce, nebo také stále častěji po šesti měsících, se totiž uzavírá nová smlouva, kde může majitel bytu zohlednit i růst nájmu. A také vysokou inflaci. Přičemž limity, které zákon stanovuje pro pravidla na zvýšení nájmu v nájemní smlouvě, se vztahují pouze na smlouvy uzavřené na dobu určitou.

Při uzavírání nové smlouvy záleží na nájemníkovi, jestli bude ochotný zvýšení nájmu akceptovat. A také případně na majitel, aby toto vyšší nájemné získal od nových zájemců v případě, kdy se nájemník raději odstěhuje do levnějšího. Výhodou smlouvy na dobu určitou může být tedy poměrně snadná cesta ke zvýšení nájemného. Na druhou stranu je ale nutno počítat i s rizikem, že majitel bude muset hledat nového nájemníka.

Zvýšení při zhodnocení bytu

Kromě zvýšení nájemného při inflaci a na základě nájemní smlouvy, počítá zákon ještě s možností, že majitel zvýší nájemné díky vyšší kvalitě bytu. Například po rekonstrukci koupelny či kuchyně, což zlepší kvalitu nájemníkova bydlení. Nájemné se může v tomto případě zvýšit až do výše 10 % vynaložených nákladů na rekonstrukci a jiné úpravy.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.38 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%

5.49%

5.42%

5.38%
Historie vývoje

 

 


Související články

pronajímáte nemovitost

Co budete muset řešit, když pronajímáte nemovitosti?

Pokud pronajímáte nemovitost, tak kromě pravidelného příjmu každý měsíc v podobě nájemného budete mít i určité povinnosti spojené s nájmem. Kromě daní se také budete muset starat o nemovitost a o celkovou spokojenost nájemníka.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

28. 08. 2024

pronajímáte nemovitost

Jak realizovat příjem z pronájmu

Máte prázdnou nemovitosti a jejím pronájmem si chcete přivydělat. V základě máte dvě možnosti, jak si zajistit pravidelný příjem z pronájmu této nemovitosti. Můžete ji pronajmout dlouhodobě. Nebo krátkodobě v rámci ubytovacích služeb.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 04. 2024

Daň z nemovitosti 2024

Příjem z pronájmu: kdy musíte podat přehled?

Příjem z pronájmu je oblíbený pasivní příjem. Při tomto příjmu musíte podat daňové přiznání vždy, když příjem převýší 20 000 Kč za rok. A to i v případě, že jinak pracujete na HPP a jiné zdanitelné příjmy nemáte. Musíte ale podat i přehledy o příjmech a výdajích zdravotní pojišťovně a na OSSZ?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

28. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Jiřina Havlová

    9 ledna, 2024

    Jsem 76letá důchodkyně ZTP, vlastním byt v Třeboni o 50m2, který pronajímám, nájemné činí 11000Kč/měs. Mám penzijní pojištení, nemám datovou schránku. Jaká je moje nová situace v daňovém přiznání? Děkuji Jiřina Havlová

    Odpovědět