EUR 25.070

USD 22.537

REPO sazba ČNB 4.5 %

Inflace 2.2 %

EUR 25.070

USD 22.537

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

11. 09. 2024

1 komentář

Jaké máte povinnosti jako majitel nemovitosti?

 

Pokud vlastníte nemovitost, tak určitě víte, že máte povinnost každý rok platit daň z nemovitosti. A pokud nemovitost pronajímáte, tak máte povinnost platit daň z příjmu. Jaké další povinnosti máte, pokud nemovitost vlastníte a pokud ji pronajímáte?

Loading



 

Daňové povinnosti majitele nemovitosti

Hlavní daňovou povinností při vlastnictví nemovitosti je platit každý rok daň z nemovitosti. Ta je splatná vždy do 31. května každého roku a je příjmem municipálního rozpočtu. Daň platí pouze majitelé nemovitosti, nejsou za ni odpovědni nájemci. Daň je místně příslušná a platí se dle kraje nemovitosti na krajský finanční úřad.

Daňové přiznání k dani z nemovitosti jste povinni podat vždy při nabytí nemovitosti. Nepodává se každý rok, pouze jednou. Daňové přiznání není ani nutno podávat, když se daň z nemovitosti zvyšuje nebo snižuje. Jste ale povinni toto daňové přiznání podat, pokud se mění účel nemovitosti a nově je nemovitost např. určena k podnikání, nebo pokud se rekonstrukcí či přístavbou změnila plocha nemovitosti.

Vlastnictví nemovitosti

Jako majitel nemovitosti můžete s nemovitostí volně zacházet. Platí, že byste ale neměli ohrožovat okolí. Jako dobrý hospodář byste se tak měli chovat především s ohledem na sousedy. Je nutné dbát na na bezpečný provoz, na čistotu a řádný provoz. Měli byste také zajistit požární bezpečnost nebo svoz odpadu.

To, jak se chováte ve své nemovitosti, by nemělo ohrozit okolí a mělo by zabránit újmě na zdraví nebo majetku v okolí. Stavba by měla být stabilní, bezpečná, neměla by škodit životnímu prostředí, stejná pravidla platí i pro užívání stavby. Nově máte jako majitel také povinnost mít stavební dokumentaci, která bude odrážet současný stav nemovitosti. V případě bytového domu má tuto povinnost SVJ.

REKLAMA

Pokud vlastníte nemovitost v bytovém domě, máte také mimo jiné povinnost podílet se na údržbách společných prostor, musíte přispívat na chod a opravy domu. V jaké výši a jak přesně záleží na konkrétní úpravě SVJ.

Pronajímání nemovitosti

Při pronájmu nemovitosti máte především povinnost udržovat nemovitost obyvatelnou a vhodnou k užívání. Malé opravy a udržovací náklady do 1 000 Kč má povinnost zajistit nájemník, ale za větší údržbu a také za náhradu vybavení bytu má odpovědnost majitel. Stejně tak je zodpovědný za zajištění dodávky vody nebo tepla.

Při pronájmu má majitel také povinnost řádně zdanit příjem z pronájmu. Každý rok má povinnost podat daňové přiznání do 1. dubna za minulý rok, zaměstnavatel v takovém případě nemůže provést roční zúčtování daně. Navíc pokud budete příjem z pronájmu danit reálnými náklady, máte povinnost evidovat tyto náklady a na požádání je doložit finančnímu úřadu.

TIP: Jak na příjem z pronájmu a náklady

 

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.38 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%

5.49%

5.42%

5.38%
Historie vývoje

 

 


Související články

povinnosti jako majitel nemovitosti

Co budete muset řešit, když pronajímáte nemovitosti?

Pokud pronajímáte nemovitost, tak kromě pravidelného příjmu každý měsíc v podobě nájemného budete mít i určité povinnosti spojené s nájmem. Kromě daní se také budete muset starat o nemovitost a o celkovou spokojenost nájemníka.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

28. 08. 2024

zakázat v nájemní smlouvě

Co vám může majitel bytu zakázat v nájemní smlouvě?

I když může mít majitel spoustu požadavků, jak by měl nájemník používat nebo naopak nepoužívat jeho nemovitost, tak dle občanského zákoníku nemá právo řadu věcí zakázat. Například nemůže ovlivnit, jestli bydliště v dané nemovitosti nahlásíte jako trvalé bydliště nebo vám nemůže zakázat chovat v bytě zvířata. A je něco, co vám majitel může zakázat v […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

02. 11. 2022

Majitelem bytu který neplatí

Co dělat s majitelem bytu, který nehradí do fondu oprav, za správu nebo energie?

Majitel bytu je povinnen platit řadu poplatků spojených s vlastnictvím nemovitosti. A to bez ohledu na to, jestli v dané nemovitosti bydlí, nebo ji pronajímá a vybírá nájem. Daň z nemovitosti, příspěvky do fondu oprav, často i poplatky za energie a vodu, to jsou všechno náklady spojené s nemovitostí, které platí majitel této nemovitosti.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

04. 05. 2022


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • RichardW

    12 září, 2024

    Těch povinností je, co si budeme povídat, asi víc, než by si člověk přál. V poslední době to jsou třeba kotle na tuhá paliva a povinnost obnovy. Už jsem díval na web https://www.vercajk-shop.cz/kotle-na-tuha-paliva/ a říkal jsem si, zda ten kotel koupím nebo ne. Vím od spousty lidí to, že se na to prostě vykašlou a budou doufat, že nepřijde kontrola. Nicméně mě by zajímalo i to, jak to ta kontrola bude dokazovat.

    Odpovědět