EUR 25.135

USD 22.590

REPO sazba ČNB 4.5 %

Inflace 2.2 %

EUR 25.135

USD 22.590

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

13. 08. 2024

0 komentářů

Jaké máte povinnosti, když jste zdědili nemovitost

 

Když zdědíte nemovitost, tak máte povinnosti podobné, jako když jste nemovitost koupili. Jste prostě novým vlastníkem dané nemovitosti. Musíte podat daňové přiznání k dani z nemovitosti a následně platit každý rok daň z nemovitosti. Jsou ještě další povinnosti, které musíte při dědictví nemovitosti splnit?

Loading



 

Nemovitost zdědíte buďto jako zákonný dědic nebo ze závěti. V závislosti na majetku, který se dědí, a uspořádání záležitostí ze strany zemřelého, často dochází k tomu, že se o nemovitost dělí více dědiců.

Zápis do katastru

O tom, že jste něco zdědili se nejčastěji dozvíte od notáře, který zahájí dědické řízení. To může trvat několik měsíců, kdy notář zjišťuje celkový majetek zemřelého a také dědice. Při dědictví nemovitosti se vás notář zeptá na cenu nemovitosti, tu doložíte posudkem. Není třeba mít posudek od soudního znalce, odhad ceny nemovitosti může provést i realitní kancelář.

Zápis do katastru pak zařizuje notář. Za tyto úkony mu náloží odměna dle ceníku, jde o menší částku, která je stanovena procentem. Minimálně zaplatíte 2000 Kč, maximální částka určena není. Je ale určeno, že při malém dědictví platíte 2% podíl z dědictví. Procento podílu poté klesá, až k 0,05 % u opravdu vysokého majetku.

Po zápisu do katastru si tento zápis určitě zkontrolujte. Jaká jsou na nemovitosti zapsaná věcná břemena, jakou má nemovitosti kolaudaci a podobné náležitosti. Může vás totiž překvapit, že starší nemovitost není vůbec zkolaudovaná, nebo že na ní existuje nějaké věcné břemeno. Je vhodné toto vyřešit hned při zápisu, hlavně v případě, kdy se chystáte zděděnou nemovitost prodat.

REKLAMA

Daň z nemovitých věcí

Při dědictví nemovitosti se musíte následně přihlásit k dani z nemovitých věcí. Přiznání k dani z nemovitých věcí má každý, kdo je zapsán jako vlastník nemovitosti k 1. lednu daného roku a nebyl jako vlastník zapsán k 1. lednu předchozího roku. Daňové přiznání pak máte povinnost podat do 31. ledna. A daň z nemovitosti platíte každý rok.

Pokud jste nemovitost zdědili s dalšími dědici, tak daňové přiznání může podat pouze jeden z nich. Finanční úřad ho poté považuje za zástupce všech vlastníků.

Další daně, neboli daň z příjmu

Dřívější dědická daň nebo daň z nabytí nemovitosti byly zrušeny. Dědictví je také osvobozeno od daně z příjmu. Za určitých podmínek, ale budete povinni k dani z příjmu. A to v případě, kdy nemovitosti obratem prodáte a nezdědili jste jí v přímé linii (tedy jako syn/dcera, vnuk/vnučka).

Prodej nemovitosti je totiž osvobozen od daně z příjmu, pokud nemovitosti vlastníte déle než 5 let. Při dědictví v přímé linii se do těchto pěti let počítá i doba, kdy nemovitost vlastnil zůstavitel, tedy ten, po kterém jste nemovitost zdědili.

Pokud musíte tedy příjem z prodeje zděděné nemovitosti zdanit, tak máte povinnost podat daňové přiznání k dani z příjmu do 1. dubna roku následujícího po prodeji. Daň poté platíte z prodejní ceny, ponížené o náklady na nemovitost. Ty jsou v tomto případě ve výši takové, na jakou byla nemovitost oceněna v době dědictví.

Pokud nemovitost nebudete prodávat, ale chystáte se pronajímat, tak jste také povinni platit daň z příjmu a to daň z pronájmu nemovitosti.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.38 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%

5.49%

5.42%

5.38%
Historie vývoje

 

 


Související články

Odměna předsedy SVJ

Jak se daní odměna předsedy SVJ

Odměna pro předsedu SVJ se liší u každého SVJ. Výše odměny není stanovena zákonem a určuje ji samotné SVJ. Téměr polovina všech předsedů si vydělá za výkon této funkce od 500 Kč do 1500 Kč měsíčně. Jak se tento výdělek daní a musí předseda kvůli tomuto příjmu podávat daňové přiznání?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

10. 06. 2024

Daň z nemovitosti 2024

Vyšší daň z nemovitosti je splatná do 31. května

Do konce května je splatná daň z nemovitosti za rok 2024. Složenku nebo informace jinou cestou byste už měli mít k dispozici. A možná vás překvapila o dost vyšší částka, než na kterou jste byli zvyklí v předchozích letech. Proč je letos daň z nemovitosti vyšší?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

28. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *