EUR 25.085

USD 22.483

REPO sazba ČNB 4.5 %

Inflace 2.2 %

EUR 25.085

USD 22.483

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

17. 09. 2024

0 komentářů

Jakou budete platit daň z příjmu při prodeji nemovitosti

 

Při prodeji nemovitosti existuje několik způsobů, jak minimalizovat daň z příjmu. Pokud jste nemovitost vlastnili déle než pět let, jste od daně osvobozeni. Další možností je bydlet v prodávané nemovitosti alespoň dva roky před prodejem. Pokud využijete výnos z prodeje na nákup nového bydlení, také se dani vyhnete.

Loading



 

Kdy nemusíte prodej z nemovitosti danit?

  • Když nemovitost vlastníte 5 let, nebo 10 let při nabytí nemovitosti po 1. lednu 2021.
  • Pokud jste měli v dané nemovitosti 2leté a víceleté trvalé bydliště.
  • Při dědictví v linii přímé, pokud tyto podmínky splnit zemřelý.
  • Když peníze získané prodejem nemovitosti použijete na nákup nové nemovitosti k bydlení.

To jsou základní podmínky pro to, abyste byli od daně z příjmu při prodeji nemovitosti osvobozeni. Daň také nebudete platit, pokud prodáte nemovitost se ztrátou. Což ale v posledních letech nebylo moc časté, protože ceny nemovitostí spíše stoupaly.

Pokud nemovitost neprodáváte v jedné ze situací, kdy jste od daně osvobozeni, tak je vaší povinností podat daňové přiznání k dani z příjmu za daňový rok, kdy jste nemovitosti prodali. Toto se podává do 3 měsíců od ukončení daňového období. Tradičně je termínem daňového přiznání k dani z příjmu 1. duben, pokud podáváte papírově. Při elektronickém podání máte čas až do 2. května.

Na co dalšího je dobré pamatovat, když musíte zaplatit daň z příjmu z prodeje nemovitosti?

  • Zaměstnavatel vám nesmí udělat roční zúčtování daně. Veškeré slevy a odpočty na dani musíte uplatnit pouze v daňovém přiznání.
  • Do daňového přiznání zanášíte všechny příjmy, od zaměstnavatele je nutné získat potvrzení o zdanitelných příjmech za rok, do přiznání dáváte i příjem z prodeje nemovitosti, z OSVČ nebo z nájmu a další zdanitelné příjmy.
  • Daň z příjmu se počítá ze zisku z prodeje nemovitosti. Tedy od prodejní ceny odečítáte náklady na pořízení, hlavní nákupní cenu nemovitosti, i náklady na prodej, například poplatek realitnímu makléři.
  • Při příjmu z prodeje nemovitosti se může stát, že budete povinni zaplatit solidární daň. Limit pro rok 2024 je 1 582 812 Kč za příjmu za rok. Pokud hranici překročíte, tak u příjmů nad tento limit platíte 23% daň.
  • Pokud máte příjmy pouze ze zaměstnání a pak z prodeje nemovitosti, nemáte povinnost podávat přehled o příjmech a výdajích na sociální správu a na zdravotní pojišťovnu. Z příjmu z prodeje nemovitosti se neplatí sociální ani zdravotní pojištění.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.38 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%

5.49%

5.42%

5.38%
Historie vývoje

 

 


Související články

Zdědili nemovitost

Jaké máte povinnosti, když jste zdědili nemovitost

Když zdědíte nemovitost, tak máte povinnosti podobné, jako když jste nemovitost koupili. Jste prostě novým vlastníkem dané nemovitosti. Musíte podat daňové přiznání k dani z nemovitosti a následně platit každý rok daň z nemovitosti. Jsou ještě další povinnosti, které musíte při dědictví nemovitosti splnit?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

13. 08. 2024

Odměna předsedy SVJ

Jak se daní odměna předsedy SVJ

Odměna pro předsedu SVJ se liší u každého SVJ. Výše odměny není stanovena zákonem a určuje ji samotné SVJ. Téměr polovina všech předsedů si vydělá za výkon této funkce od 500 Kč do 1500 Kč měsíčně. Jak se tento výdělek daní a musí předseda kvůli tomuto příjmu podávat daňové přiznání?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

10. 06. 2024

povinnosti jako majitel nemovitosti

Jak realizovat příjem z pronájmu

Máte prázdnou nemovitosti a jejím pronájmem si chcete přivydělat. V základě máte dvě možnosti, jak si zajistit pravidelný příjem z pronájmu této nemovitosti. Můžete ji pronajmout dlouhodobě. Nebo krátkodobě v rámci ubytovacích služeb.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *