EUR 25.350

USD 22.968

REPO sazba ČNB 4.25 %

Inflace 2.2 %

EUR 25.350

USD 22.968

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 10. 2024

0 komentářů

Když „navždy spolu“ nevyjde a začne boj o nemovitost

 

Manželství skončí rozvodem, žena zůstane s dětmi žít ve dříve společném bytě, ale protože nemůže exmanžela vyplatit, ten na ni podá návrh na exekuci. Dražbu bytu se podaří zastavit na poslední chvíli. Zní to extrémně, ale je to reálný příklad, jak mohou vypadat majetkové spory exmanželů, obzvlášť když hraje roli nemovitost.

Loading



 

Následující tři případy ukazují, kdy se v souvislosti s nemovitostí a rozvodem vynořují problémy nejčastěji. Roky táhnoucím se dohadům lze předejít díky moderním finančním službám.

Podle statistik u nás rozvodů ubývá a už úplně neplatí, že rozvodem skončí každé druhé manželství. I tak se ale za loňský lok rozvedlo v Česku téměř 20 tisíců párů a míra rozvodovosti se blížila ke 40 procentům. V souvislosti s rozvodem se velmi často rozhoří spor o majetek, obzvlášť pokud je ve hře nemovitost.

Exmanželé se často kvůli nemovitosti ocitnou ve finančních kleštích, které jim brání začít novou životní kapitolu. Vyústit to může v ukvapený a nevýhodný prodej nemovitosti, aby mohli jít oba z páru konečně svou cestou, nebo naopak v roky se táhnoucí majetkové tahanice,“ říká Petr Klimša, provozní ředitel MOOY.

Při rozvodu zaniká tzv. společné jmění manželů (SJM) a je nutné zajistit jeho vypořádání. Pokud to případně předmanželská smlouva nebo předchozí zúžení či rozdělení majetku nestanoví jinak, součástí SJM jsou také nemovitosti, které manželé zakoupili za dobu trvání manželství. Platí to i v případě, že nemovitost kupovali s pomocí hypotéky, která je jejich společným závazkem.

REKLAMA

Naopak ve výlučném vlastnictví jednoho z manželů jsou takové nemovitosti, které dotyčný vlastnil už před svatbou, případně je zdědil či dostal darem během trvání manželství.

Vynechme ideální scénáře, kdy se exmanželé hladce dohodnou, kterému z nich a za jakých podmínek nemovitost připadne. A podívejme se naopak na problémové situace.

Když rychlost není výhodou

Prodat byt nebo dům, splatit případnou hypotéku, a zbytek peněz si rozdělit. Na první pohled to může vypadat jako lákavá varianta zaručující rychlé řešení, ale pokud budou exmanželé s prodejem nemovitosti spěchat, mohou se připravit o podstatnou část peněz.

V loňském roce dosahovaly slevy z nabídkových cen u bytů v průměru více jak 8 procent a u domů to bylo přes 11 procent. Pokud budete na prodej nemovitosti spěchat, dostanete se pod tlak kupujících, kteří využijí situace a stlačí cenu podstatně dolů. U bytu v hodnotě pět milionů korun můžete snadno přijít kvůli ukvapenému prodeji o půl milionu i více,“ uvádí Petr Klimša. 

Když je třeba druhého vyplatit

Velmi často se stává, že jeden z bývalých manželů potřebuje nemovitost dále využívat, ale zároveň nemá prostředky pro vyplacení své bývalé polovičky a aktuální situace mu neumožňuje ani čerpání hypotečního úvěru, protože nesplňuje z nějakého důvodu požadavky banky. To byl i v úvodu zmiňovaný příklad, který skončil až návrhem na exekuci.

Když problémy vyplavou až po rozvodu

Třetí problematickou oblastí je, že se i dlouho po rozvodu mohou vynořit „dluhové hříchy“ jednoho z manželů, které mají dopad i na toho druhého, byť o dluhu nemusel vůbec vědět. Třeba nesplácený spotřebitelský úvěr exmanžela z dob manželství, může pro banku znamenat stopku při vyřizování žádosti o hypotéku na pořízení nové nemovitosti.

Komplikace lze řešit i bez časového tlaku

Vyřešit výše uvedené situace v klidu a bez časové tlaku pomůže, když majitelé dokáží pracovat s hodnotou své nemovitosti pomocí moderních finančních služeb. Lze využít například variantu dočasného prodeje nemovitosti, což je určitě vhodnější postup než byt nebo dům prodávat pod tlakem na trhu a nuceně zlevňovat.

Finanční společnost, nabízející takovou službu, nemovitost dočasně odkoupí za částku, která zajistí splacení hypotéky či dluhů a vypořádání vzájemných finančních záležitostí, jako je vyplacení jednoho z manželů, aby oba mohli jít dál svou cestou.

Jeden z dvojice pak zpravidla nemovitost dále využívá a platí předem dohodnutý nájem. Má dostatek času na stabilizaci svých financí a například podání úspěšné žádosti o hypotéku, aby si nemovitost koupil zpět do svého vlastnictví. Případně pro nemovitost hledá jiného kupce, který za ni zaplatí skutečně férovou cenu. Klient má v našem případě smluvně zajištěno, že tyto další peníze utržené při prodeji novému kupci získá a může je využít například pro nákup levnější nemovitosti,“ dodává Petr Klimša.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.38 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%

5.49%

5.42%

5.38%
Historie vývoje

 

 


Související články

Komentář: Zdražování bytů v ČR zrychlilo a výhled není optimistický

Zlevňování bytů v současném cyklu nebylo nijak výrazné a navíc nemělo ani dlouhého trvání. Kdo dlouho vyčkával, ten se ho ani nemusel dočkat. Pokles cen tentokrát netrval ani celý rok a už od poloviny roku 2023 ceny bytů opět rostou. Dokonce stále rychleji. V průměru jsou nyní byty opět nejdražší v historii, takže předchozí symbolické zlevnění je už […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 10. 2024

Studenti rozhýbali trh s bydlením. Nájemníky to nepotěší

Se začátkem akademického roku 2024 dochází k výraznému nárůstu poptávky po nájemním bydlení v univerzitních a krajských městech. Tato zvýšená poptávka, která je obzvláště silná ze strany studentů hledajících ubytování mimo vysokoškolské koleje, vyústila v meziroční růst cen nájmů o 5 %. Růst cen je patrný zejména u menších bytů typu 1+1 a 1+kk, které […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

01. 10. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *