EUR 25.135

USD 22.590

REPO sazba ČNB 4.5 %

Inflace 2.2 %

EUR 25.135

USD 22.590

Text: Milan Vodička

Foto: Shutterstock

09. 08. 2024

1 komentář

Komentář: Sice jsme nedosáhli výše západních platů, ale zato už platíme západní ceny bydlení

 

Určitě byste si přáli mít plat jako v Německu, Rakousku nebo Holandsku. To je ale 35 let od změny režimu pro většinu lidí stále nedostižný sen. Za tu dobu ale dokázala naše politická reprezentace dotáhnout cenu českého bydlení na úroveň těch nejvyspělejších zemí, ba ji v řadě případů i výrazně překročit, například v porovnání s Dánskem, Belgií nebo Velkou Británií. Dokazuje to aktuální průzkum Property Index od poradenské společnosti Deloitte.

Loading



 

Graf: Průměrné transakční ceny nového bytu ve vybraných zemích (EUR/m2), 2023


Zdroj : Deloitte

A jak se České republice tento husarský kousek podařil? Ze základní lidské potřeby se u nás stal luxus díky tomu, že se nestaví tolik nových bytů, kolik je potřeba. Jen v Praze narostl podle Central Group od roku 2006 bytový deficit o více než 85 tisíc bytů. Ale situace je ještě daleko horší. Nejenom, že se nestaví potřebný počet nových bytů, ale my po všech těch letech nemáme ani přímé dálniční spojení s Rakouskem či Polskem. Prostě se u nás nestaví a všichni dobře vědí, kde je zakopaný pes.

Roky omílaná písnička o zdlouhavém povolování nových staveb se měla dozpívat letos 1. července spuštěním „digitalizace stavebního řízení“. A jak to dopadlo? Na to je škoda slov.

To, že u nás máme v evropském měřítku s ohledem na výši platů nejdražší bydlení, je jednoznačně důsledek politických rozhodnutí. Špatnou zprávou je, že se v dohledné době žádné zásadní změny nedočkáme. Pravděpodobně u nás spíše ceny nemovitostí opět porostou, a s tím i nájmy.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.38 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%

5.49%

5.42%

5.38%
Historie vývoje

 

 


Související články

Banky prodávají hypotéky jak na běžícím pásu. Tak proč by zlevňovaly?

Oproti červenci se hypoteční aktivita zvýšila o třetinu. Meziročně se objem poskytnutých hypoték zvýšil o 130 %. Srpnový objem poskytnutých hypoték (32,4 miliardy Kč) byl tak nejsilnější v letošním roce a zároveň nejsilnější od ledna roku 2022. Pokračuje oživování hypotečního trhu, vyplývá z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 09. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Zadny Problem

    9 srpna, 2024

    Nikomu nebrani zalozit si politickou stranu, jako hlavni bod programu mit “bydleni pro vsechny” a pokud je to opravdu takovy problem jiste uspeje. Divil bych se kdyby nasi populiste nemeli davno na stole pruzkumy, ktere ukazuji, ze zatim se vyplati cilit jinam.

    Odpovědět