EUR 25.350

USD 22.968

REPO sazba ČNB 4.25 %

Inflace 2.2 %

EUR 25.350

USD 22.968

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 10. 2024

0 komentářů

Komentář: Zdražování bytů v ČR zrychlilo a výhled není optimistický

 

Zlevňování bytů v současném cyklu nebylo nijak výrazné a navíc nemělo ani dlouhého trvání. Kdo dlouho vyčkával, ten se ho ani nemusel dočkat. Pokles cen tentokrát netrval ani celý rok a už od poloviny roku 2023 ceny bytů opět rostou. Dokonce stále rychleji. V průměru jsou nyní byty opět nejdražší v historii, takže předchozí symbolické zlevnění je už pryč.

Loading



 

Samozřejmě jde o průměry, proto v některých slabších regionech může být situace ještě odlišná. Jak ukazují data publikovaná Eurostatem, ve druhém čtvrtletí letošního roku se ceny bytů mezikvartálně zvýšily už o 2,6 %, meziročně jsou vyšší o 4,2 %. Efekt nižší DPH u nových bytů rychle vyprchal, jejich cen už viditelně také svižně od druhého čtvrtletí rostou.

Co je důvodem rychlejšího zdražování bytů? Především je to obnovený růst poptávky, kterou pohání i rostoucí objem poskytovaných hypoték. Ne proto, že by se nějak zázračně staly levnějšími nebo dostupnějšími, ale je o ně navzdory nadprůměrným sazbám větší zájem.

Lidé zřejmě předpokládají, že pokud budou čekat na levnější financování, byty časem dále zdraží. Preferuje se proto rychlost před úrokovou sazbou. Lidé investují do bydlení, kterého je na trhu fakticky dlouhodobě nedostatek.

Bytová výstavba v letošním roce ožívá pouze v Praze a rozhodně ještě zdaleka nedosahuje dřívějších rekordních hodnot. Celkově byty v ČR za posledních pět let zdražily o více než 56 %, za posledních deset let asi o 130 %.

REKLAMA

Jaký je výhled? Ceny bytů nejspíš budou pokračovat v růstu s tím, jak se bude dále zvyšovat poptávka po bydlení i po investičních bytech. Vzhledem k vysoké nakumulované míře úspor je pravděpodobné, že právě nemovitosti budou i nadále patřit mezi vyhledávané investiční příležitosti u finančně silnější části populace.

Petr Dufek, hlavní ekonom Banky CREDITAS

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.38 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%

5.49%

5.42%

5.38%
Historie vývoje

 

 


Související články

Když „navždy spolu“ nevyjde a začne boj o nemovitost

Manželství skončí rozvodem, žena zůstane s dětmi žít ve dříve společném bytě, ale protože nemůže exmanžela vyplatit, ten na ni podá návrh na exekuci. Dražbu bytu se podaří zastavit na poslední chvíli. Zní to extrémně, ale je to reálný příklad, jak mohou vypadat majetkové spory exmanželů, obzvlášť když hraje roli nemovitost.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 10. 2024

Studenti rozhýbali trh s bydlením. Nájemníky to nepotěší

Se začátkem akademického roku 2024 dochází k výraznému nárůstu poptávky po nájemním bydlení v univerzitních a krajských městech. Tato zvýšená poptávka, která je obzvláště silná ze strany studentů hledajících ubytování mimo vysokoškolské koleje, vyústila v meziroční růst cen nájmů o 5 %. Růst cen je patrný zejména u menších bytů typu 1+1 a 1+kk, které […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

01. 10. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *