EUR 25.030

USD 22.542

REPO sazba ČNB 4.5 %

Inflace 2.2 %

EUR 25.030

USD 22.542

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

24. 06. 2024

0 komentářů

Kdo, kdy a proč by měl řešit revizi kotle a komína

 

Pokud doma topíte kotlem, tak je třeba pravidelně kontrolovat komín a spalinové cesty. Kontrola by měla být alespoň jednou ročně, dvakrát ročně u kotle na pevná paliva. Právě léto a brzký podzim je na takovou kontrolu ideální období, kominíci mají více času a stejně se netopí.

Loading



 

Revize, nebo kontrola

Je dobré rozlišovat mezi revizí a kontrolou komína a kotle. Revize je totiž úkon, který je spojený s kulatým razítkem. Revizi musíte provést vždy při zahájení činnosti nebo při změně provozu kotle. Oproti tomu kontrolu spalinových cest a čištění komína je vhodné provádět zhruba jednou za rok.

Kdy musíte udělat revizi

  • před tím, než nový kotel a komín uvedete do provozu,
  • když měníte kotel na jiný druh nebo jiný typ provedení nebo jiný výkon,
  • pokud chcete připojit stávající kotel na nový komín,
  • když byl v komíně požár,
  • při vzniku nebo při podezření na vznik trhlin u spalinové cesty.

K čemu je kontrola komína?

Pravidelná kontrola a především pravidelné čištění komína může působit jako dost otravná a navíc zbytečná činnost. Však kotel funguje, topení topí, teplá voda teče. Pravidelné čištění má ale svoje výhody. Zlepšuje výkon kotle a předchází vzniku problémů. Proč kotel pravidelně kontrolovat?

  • Čištění komína zlepšuje výkon kotle a může vám i ušetřit náklady na provoz kotle. Ucpaný komín totiž snižuje výkon, a za topení i za ohřev teplé vody pak zaplatíte více, než je nutné.
  • Ucpaný komín také může způsobit špatné odcházení spalinových výparů, to může v extrémních případech vést až k otravě oxidem uhelnatým.
  • Bez pravidelných kontrol a čištění se může snižovat bezpečnost a roste riziko požáru.
  • Pokud dojde k problémům s ucpaným komínem, k požáru komína nebo k jiné situaci, tak vám pojišťovna neproplatí škodu, pokud nebudete mít komín pravidelně čištěný.

Kdo provádí kontrolu komína

Kontrolu a revizi spalinových cest by měl provádět kominík. A to u spotřebičů na plyn jedenkrát ročně, u kapalného paliva také jednou ročně (při sezónním využití na topení) nebo dvakrát ročně (při celoročním používání), dvakrát za rok pak u pevných paliv (u sezónního používání) nebo třikrát ročně (při celoročním používání). Po kontrole kominík vystavuje potvrzení, tzv. Zprávu o provedení kontroly a čištění.

Za kontrolu komína je odpovědný majitel nemovitosti. V případě bytů je to SVJ nebo bytové družstvo, u rodinných domů je za toto zodpovědný majitel nemovitosti. Kontrola a čištění trvá asi půl hodiny a přijde vás na něco kolem 1000 Kč.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.38 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%

5.49%

5.42%

5.38%
Historie vývoje

 

 


Související články


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *