EUR 25.145

USD 23.282

REPO sazba ČNB 4.75 %

Inflace 2.6 %

EUR 25.145

USD 23.282

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

27. 06. 2024

1 komentář

Kupujte chaty a chalupy, levnější už nebudou

 

Český nemovitostní trh se pomalu probouzí a ceny začínají růst. U rekreačních nemovitostí tomu ale tak zatím není. Tam ceny naopak klesají a je možné čekat, že na podzim budou ještě o kousek nižší. Vyplatí se teď koupit nemovitost určenou k rekreaci?

Loading



 

Na začátek je nutno říct, že i chatu a chalupu můžete koupit v luxusním provedení. Zrekonstruovanou, s historickým nádechem a s původními prvky. Přitom poskytující veškeré vymoženosti moderního bydlení. Takové nemovitosti jsou na trhu velmi žádané a u nich ceny víceméně setrvale rostou. Pokud k tomu přidáte i dobrou polohu, nejlépe ve vyhlášené rekreační oblasti, také historickou hodnotu nemovitosti, tak v takovém případě už výhodně nenakoupíte.

Kupte chatičku se slevou

Starší chaty a chalupy v letošním roce zatím spíše zlevňovaly. Hlavně pokud jde o starší objekty před rekonstrukcí a ve spíše méně lákavé turistické oblasti. Cenový vývoj se liší v jednotlivých krajích, průměrná cena rekreační nemovitosti je pak pod 3 milion Kč.

Na trhu rekreačních nemovitostí se začíná prosazovat především velmi malá poptávka. Po silných letech, kdy lidé během kovidových opatření hledali únik na venkově, se tak spíše prosazují jiné vlivy. Vysoká cena peněz prodražuje hypotéky, které jsou méně dostupné. Vzrostla také nákladnost případné rekonstrukce, vzrostly i ceny energií, které dost prodražují vlastnictví staré nemovitosti. Mimo jiné se v letošním roce také dost výrazně zvedla daň z nemovitosti pro rekreační nemovitosti. To dále utlumilo případnou poptávku po nové chatě či chalupě.

Přičemž postupné vylidňování venkovských oblastí a stěhování lidí do města představuje poměrně výraznou nabídku na trhu s rekreačními nemovitostmi. Tyto nemovitosti jsou tak často špatně prodejné, jsou ve špatné stavu a před celkovou rekonstrukcí. Dále to tak představuje tlak na spíše nižší ceny těchto nabízených nemovitostí.

REKLAMA

Na podzim nejlevněji

Navíc tradičně platí, že rekreační nemovitosti bývají nejlevnější na podzim, kdy je také poptávka nejmenší. Dá se tak čekat, že v následujících měsících bude cena chat a chalup dále klesat? Pravděpodobně ano, pokud plánujete nákup nemovitosti k rekreaci určitě se vyplatí pár měsíců ještě počkat a zatím jen mapovat trh. Zatímco u nemovitostí ve městech už spíše platí, že ceny začínají růst a měli byste kupovat co nejdříve. Tak u rekreačních nemovitostí to spíše vypadá, že se vyplatí ještě chvíli počkat.

Rekreace v zahraničí?

Jedním z dalších vlivů, který se propsal do českého trhu s rekreačními nemovitosti, je fakt, že Češi v minulých letech stále více nakupovali rekreační nemovitosti spíše u moře. Nebo jinde v zahraničí. Dále to utlumilo tuzemskou poptávku po těchto nemovitostech.

Pokud tak hledáte českou rekreační nemovitosti, vypadá to, že na nákup je vhodný čas právě teď. Nabídka je solidní, poptávka spíše nižší. Pokud se navíc smíříte se špatným stavem nemovitosti a s polohou spíše v turisticky okrajové oblasti, tak můžete narazit na i výjimečně výhodnou nabídku.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.51 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%
Historie vývoje

 

 


Související články

Česká roubenka láme cenové rekordy, ostatní chalupy většinou zlevňují

Tři roky extrémního zájmu, tři roky vychládání. Tak by se dal ve zkratce nazvat vývoj českého trhu s rekreačními objekty. A jak se zdá, přichází teď období stagnace. Ceny chalup totiž přímo před sezonou klesly a leckde odmazaly celoroční růst. Proti trendu jsou jen prémiové objekty v Jizerských horách nebo Krkonoších a jejich podhůří. Vyplývá to z takzvaného […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 06. 2024

nákup nemovitosti

Je letošní rok vhodný pro nákup nemovitosti?

Letošní rok je charakteristický zatím dvěma zásadními vlastnostmi. Oživení trhu nemovitostí i hypoték přináší určitou naději, že bude brzy lépe. Na druhou stranu, ale trh nemovitostí oživuje o dost rychleji, než klesají úrokové sazby u hypoték. Tak jak tedy: koupit nové bydlení, nebo ještě čekat?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

11. 06. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Galetta

    27 června, 2024

    Ty ceny jsou na tom teď hodně v pohodě a my jsme kupovali pozemek s chatkou na podzim. Teď děláme hlavně výkopové práce a tak nějak to celé zvelebujeme. Ještě že je kousek od nás půjčovna minirypadal Praha https://www.isermat.cz/category/rypadla/ protože si ho půjčujeme dost často. Ale ne zase tak, abychom ho potřebovali celý měsíc v kuse. Přeci jenom člověk musí chodit čas od času do práce. 😀

    Odpovědět