EUR 25.030

USD 22.542

REPO sazba ČNB 4.5 %

Inflace 2.2 %

EUR 25.030

USD 22.542

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 07. 2024

0 komentářů

Můžete bydlet v nebytovém prostoru?

 

Pronájem nebytového prostoru bývá často levnější než pronájem bytu či domu. Navíc řada těchto nebytových prostorů má i kuchyni nebo nějakou improvizovanou koupelnu. Je tedy otázka. Můžete si pronajmout a bydlet v nebytovém prostoru? Můžete nebytový prostor koupit a přestavět si ho na byt?

Loading



 

Hlavní rozdíl mezi bytovým a nebytovým prostorem je to, pro co byl daný prostor zkolaudován. Bytový prostor byl zkolaudován pro bydlení a musí splňovat požadavky kladené na nemovitosti k bydlení. Oproti tomu nebytový prostor pro bydlení zkolaudován nebyl. Nemusí v něm být dostatek světla, stropy můžou být příliš nízko, může jít o vlhký prostor, kde se tvoří plísně. Protože nemusí splňovat podmínky stanovené pro bytový prostor.

Mezi nebytové prostory se řadí různé komerční prostory, prodejny, sklady, ateliéry, také kanceláře, provozovny, garáže nebo výstavní a jiné prodejní místnosti. Často to jsou velmi zajímavé prostory v centru města, nebo naopak opuštěné objekty mimo hlavní centrum. Nebytové prostory jsou také kočárkárny, různé sklepy a společenské místnosti v bytových domech.

Můžu si pronajmout nebytový prostor a bydlet tam?

Bydlení v nebytovém prostorou je z velké části šedá zóna zákona. Vlastně nikdo vám nezakazuje bydlete v jakémkoliv pronajatém prostoru. Jediný, kdo by mohl mít nějakou námitku spojenou s finanční pokutou, je stavební úřad. Většinou se ale těmito případy příliš nezabývá. Musel by totiž před udělením pokuty prokazovat, že daný prostor opravdu používáte jako bydlení. Nejčastěji tak stavební úřad řeší případy, kdy si někdo stěžoval, že se v daném prostoru bydlí, i když by se nemělo.

Bydlení v takovém pronajatém prostoru má ale ještě jednu stranu. Ve stručnosti: je povinností pronájemce zajistit důstojné podmínky pro bydlení. Pokud si tedy jako nájemník budete stěžovat, že se v tomto prostoru nedá bydlet a že je tam plíseň a málo světla, tak je povinností majitele uvést nemovitost do pořádku. Jinak máte nárok dát výpověď. Majitel si v tomto případě tahá kratší sirku a nájemní smlouva je okamžitě ukončena.

REKLAMA

Koupení nebytových prostor a jejich rekonstrukce

Nebytové prostory můžete ale i koupit se záměrem, že je rekonstruujete a budete tam bydlet. V takovém případě to možné také je. Doporučuje se ovšem, aby se do budoucna dané prostory znovu zkolaudovaly a to tenkrát na bytové prostory. To ale znamená, že daná nemovitost musí splňovat podmínky pro bytové prostory. Rekonstrukce se tak může dost prodražit. A je dobré celou situaci konzultovat na stavebním úřadě.

Výhody nebytových prostor

Největší výhodou bydlení v nebytových prostorách je samozřejmě cena. Ta může být až o několik desítek procent nižší než v případě běžného pronájmu nebo prodeje bytu. Další výhodou může být fakt, že narazíte na velmi zajímavou nemovitost, která je v centru města a za podmínek mírně sníženého pohodlí nabízí cenově dostupné bydlení. Na tomto základě vznikaly v posledních letech různé ateliéry nebo studia především v suterénech obytných domů. Vzhledem k dosti přehřátému trhu s bydlením si i tyto nabídky své zájemce našly.

Nevýhody nebytových prostor

Vzhledem k tomu, že jde o nebytové prostory, tak do takovéto nemovitosti nemůžete přenést své trvalé bydliště. Při nákupu nebytových prostor, ve kterých chcete bydlet, také nemůžete získat hypotéku. Pokud plánuje přestavbu nebytových na bytové prostory, je možné hypotéku získat, ale připravte se, že banky tomu většinou nejsou moc nakloněny.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.38 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%

5.49%

5.42%

5.38%
Historie vývoje

 

 


Související články

Změna trvalého bydliště

Jak na změnu trvalého bydliště: ve svém i v pronájmu

Trvalé bydliště je adresa, kterou evidují státní úřady. Každý z občanů ČR má nárok mít jednu trvalou adresu a každá změna trvalého bydliště se musí nahlásit úřadu. A to nejen v kanceláři pro evidenci obyvatel, ale se změnou bydliště je spojena i změna osobních dokladů.

Text: Hana Bartušková

12. 08. 2020

Trvalé bydliště na úřadu

Odhlaste nájemníka z bytu aneb jak získat trvalé bydliště na úřadu

Místo trvalého bydliště je adresa, kterou si volí občan ČR jako místo svého pobytu. Každý může mít pouze jedno trvalé bydliště. A zároveň platí, že místo, kde má člověk trvalé bydliště, nemusí odpovídat místu, kde opravdu žije. Trvalé bydliště je vázané na přesnou adresu, může být v objektu, který má číslo popisné nebo evidenční, případně […]

Text: Hana Bartušková

09. 07. 2020


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *