EUR 25.135

USD 22.590

REPO sazba ČNB 4.5 %

Inflace 2.2 %

EUR 25.135

USD 22.590

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 08. 2024

0 komentářů

Na jeden nájemní byt připadá 25 zájemců, roste riziko podvodu

 

Ostražité by měly být domácnosti, které se chystají do nájemního bytu. Podle očekávání růst jejich cen zrychlil. Sice pouze nepatrně, o to větší zlom však může přijít v polovině léta a s pravděpodobností hraničící s jistotou pak v září. To vrcholí celoroční špička poptávky, kdy se na trhu v jeden moment setkávají vysokoškolští studenti, ale také běžné domácnosti. Poptávka ani na začátku léta nepřestává být vysoká a po dlouhé době se v rámci celého Česka dostala přes 25 zájemců na jeden nájemní byt.

Loading



 

V Praze, kde jsou pomyslné „fronty“ tradičně nejdelší, se v současnosti o jeden byt uchází 51 zájemců. Ceny zde proto reagují 2% růstem na 367 korun za metr pronajímané plochy. V meziročním srovnání si tak domácnost za typický 65metrový byt připlatí skoro 1850 korun měsíčně. V Brně se pak zvýšily o procento na aktuálních 285 korun pronajímané plochy. Meziroční růst je tu nižší než v hlavním městě – asi 3%. Za 65metrový byt tak budou v létě chtít majitelé asi o 620 korun měsíčně více než loni. Města Středočeského kraje pak hlásí pokles na 259 korun za metr nájemní plochy. Meziročně jsou tu však ceny o 4 % vyšší a 65metrový byt nyní stojí o 685 korun měsíčně více než loni.

„Do nájmů se už nyní začíná propisovat nižší počet prodejů. Na trh míří další generace zejména mladých domácností, které odkládají nákup vlastního bydlení. Z druhé strany se pak zvyšuje počet zájemců u singles v podstatě všech věkových kategorií,“ přibližuje Martin Ponzer, ředitel Bezrealitky. „Prostor pro růst navíc zdaleka není jen v Praze nebo Brně, výrazně větší zájem je o nájmy i v krajských městech, jako je Plzeň, Olomouc nebo České Budějovice.“

Ponzer zároveň upozorňuje, že český trh není na takový růst zájmu připraven a majitelé pod tlakem nabídek často jednají zkratkovitě. Podceňují především prověřování zájemců o bydlení. S jejich počtem totiž roste riziko podvodů. Zejména pronájmy realizované přes sociální sítě nebo bazarové platformy s sebou podle něj nesou neúměrné riziko.

„V rámci vlastního bezpečnostního štítu pravidelně analyzujeme podvodné inzeráty nebo počet rizikových žadatelů o bydlení. V obou případech je riziko největší za poslední tři roky,“ zakončuje Ponzer. I proto Bezrealitky již před časem zavedly možnost okamžitého bezplatného prověření zájemce hned v několika rejstřících a mohou tak jasně identifikovat případné problémy.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.38 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%

5.49%

5.42%

5.38%
Historie vývoje

 

 


Související články

Najmout stavební firmu je stále dražší, příliš neušetříte ani na stavebním materiálu

Nechat si postavit rodinný dům, garáž nebo chatu je rok od roku dražší a tento trend se ne a ne změnit. Jakékoliv odklady zahájení stavby se i drobnému investorovi prodraží až o stovky tisíc korun. Stavitel příliš neušetří ani na stavebním materiálu, jeho ceny se totiž v polovině léta snížily jen neznatelně o 0,1 procenta. Mnohé […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

09. 09. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *