EUR 25.250

USD 23.331

REPO sazba ČNB 4.25 %

Inflace 2.6 %

EUR 25.250

USD 23.331

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

25. 10. 2024

0 komentářů

Přehled aktuálních sazeb hypoték: Jen tři banky snížily úroky, zato jedna výrazně

 

Za uplynulý měsíc snížily úrokové sazby u nabízených hypotečních úvěrů pouze tři banky, a to Fio banka, UniCredit Bank a Raiffeisenbank. Zejména u Fio banky se jedná o výrazné snížení úroků. To by mohlo rozhýbat stojaté vody českého hypotečního trhu z pohledu vývoje úrokových sazeb a přitvrdit konkurenci. Dosud tuto roli plnila jen Moneta.

Loading



 

Fio banka snížila u tří a pětileté fixace úrokové sazby o 0,6 procentního bodu, přestože už před měsícem patřila k levnějším bankám se sazbami pod 5% hranicí. U jednoleté fixace snížila úrok dokonce o 0,8 procentního bodu na 4,98 %, což je společně s Monetou a ČSOB (Hypoteční bankou) nejlepší nabídka na trhu. Fio banka se tak přiblížila k nabídce Monety, která má již několik měsíců bezkonkurenčně nejvýhodnější úrokové sazby na trhu.

UniCredit Bank snížila u sledovaných fixací úrokové sazby shodně o 0,2 procentního bodu, což v podstatě kopíruje zářijové snížení klíčové úrokové sazby ze strany České národní banky. Raiffeisenbank se rozhodla ke snížení o desetinu procentního bodu napříč fixacemi.

Tabulka: Minimální nabídkové úrokové sazby bank (v %) k 24. 10. 2024

Banka Fixace
 1 rok
Fixace
3 roky
Fixace
5 let
LTV
AirBank 4,99 5,29 do 80 %
Česká spořitelna 5,69 5,09 5,09 do 80 %
ČSOB / Hypoteční banka 4,99 5,09 5,39 od 70 do 80 %
Fio banka 4,98 4,28 4,28 do 80 %
Komerční banka 5,49 5,09 5,29 do 80 %
mBank 9,99 5,29 5,39 do 80 %
Moneta Money Bank 4,99 4,19 4,19 do 80 %
Raiffeisenbank 5,49 5,19 5,19 od 70 do 80 %
UniCredit Bank 4,69 5,29 do 80 %

Poznámka: sazby jsou nižšísazby jsou vyšší než v předchozím porovnání úrokových sazeb

ČNB tvořící i bořící

Česká národní banka (ČNB) letos přistoupila k výraznému snižování úrokových sazeb. Konkrétně u dvoutýdenní repo sazby to bylo letos o 2,5 procentního bodu poté, co výrazně klesla hodnota inflace. Banky se této realitě, byť s výrazně menší dynamikou, přizpůsobují.

Tento měsíc ale ČNB oznámila zdvojnásobení povinných minimálních rezerv pro banky od ledna 2025, což jí má pomoci snížit kumulovanou ztrátu, která dosahuje téměř půl bilionu korun. Tento krok bude mít ale dopad na zisky bank. Navýšení povinných minimálních rezerv bude mít totiž přímý vliv na čisté úrokové výnosy bank.

„Lepší hospodaření ČNB tedy zaplatí banky. Ty to ovšem mohou kompenzovat zvýšením úrokových sazeb úvěrů poskytovaných firmám a hypoték pro domácnosti,“ uvedl David Marek, hlavní ekonom poradenské společnosti Deloitte, na síti X.

Poznámky

Air Bank: Nabízí hypotéky s fixací na 2, 3, 5, 7 a 10 let. Uvedená úroková sazby je od 1,5 milionu korun do 5 milionů korun.

Česká spořitelna: Úrokové sazby zohledňují slevu za splácení z aktivního Osobního účtu ČS (Osobního konta ČS) ve výši 0,5 procentního bodu, slevu za sjednané pojištění schopnosti splácet od PČS pro případ smrti, plné invalidity, pracovní neschopnosti a ztráty zaměstnání.

ČSOB / Hypoteční banka: Výše uvedené úrokové sazby platí pro nově poskytnuté hypoteční úvěry po dobu prvního fixačního období. V úrokových sazbách účelových úvěrů do 90 % hodnoty nemovitosti je zahrnuta:

  • sleva za sjednání úvěrového životního pojištění na 100 % výše úvěru či pojištění Náš život na 100 % výše úvěru od ČSOB Pojišťovny. V případě nesplnění této podmínky se úroková sazba zvyšuje o 0,2procentního bodu.
  • úroková sazba platí za předpokladu splácení hypotečního úvěru inkasem z běžného účtu vedeného u ČSOB či u ČSOB Poštovní spořitelny za podmínky realizace 3 plateb debetní kartou měsíčně a použití aplikace ČSOB Smart minimálně jednou za 3 měsíce. V případě nesplnění této podmínky se úroková sazba zvyšuje o 0,3procentního bodu.
  • úroková sazba platí dále za předpokladu, že o úvěr žádají dvě osoby a žadatel o úvěr má vedený alespoň 3 měsíce běžný účet v ČSOB či v ČSOB Poštovní spořitelně. 
  • sleva za předložení Průkazu energetické náročnosti financované nemovitosti ve třídě A nebo B. V případě nesplnění této podmínky se úroková sazba zvyšuje o 0,1procentního bodu.
  • sleva za splácení z účtu v ČSOB, na který chodí každý měsíc alespoň 50 000 Kč. V případě nesplnění této podmínky se úroková sazba zvyšuje o 0,1procentního bodu.

Fio banka: Výše uvedené úrokové sazby jsou minimální, tj. s nejnižší možnou rizikovou přirážkou a s využitím veškerých poskytovaných slev při koupi nemovitosti, pojištěním schopnosti splácet a hypotéce nad 1 milion korun. Výslednou sazbu stanovuje Fio banka, a.s. pro každý hypoteční úvěr individuálně dle konkrétních podmínek.

Komerční banka: Minimální výše úrokové sazby po splnění podmínek daných bankou. Sazby pro LTV od 80 % do 90 % jsou o 1 procentní bod vyšší.

mBank: Zvýhodněná sazba zahrnuje slevu 0,65 % p.a. Sleva je poskytnuta klientům s jiným úvěrovým produktem mBank (mPůjčka Plus, mPůjčka Pro nebo kreditní karta mBank), u něhož nedošlo za posledních 6 měsíců k selhání při jeho splácení.

Moneta Money Bank: Podmínkou sazby je minimální měsíční obrat na účtu MMB 15 tis. Kč, čerpání úvěru do 3 měsíců od podpisu.

Raiffeisenbank: V úrokovém lístku banka uvádí, že sazby úvěrů pro fyzické osoby stanovuje individuálně.

UniCredit Bank: Úrokové sazby jsou platné při sjednání placeného pojištění schopnosti splácet úvěr. Hypotéka s LTV od 80 % do 95 % je o 0.5 procentní bod dražší.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.34 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%

5.49%

5.42%

5.38%

5.34%
Historie vývoje

 

 


Související články

Ceny nových bytů rostou rychleji, než se čekalo. V Praze padla hranice 160 tisíc za m2

Nejnovější data z rezidenčního trhu nadále potvrzují silný návrat odložené poptávky, která se oproti loňskému roku téměř zdvojnásobila. Za první tři letošní čtvrtletí se v Praze prodalo 5350 nových bytů, což je meziroční nárůst o 98 %. Vysoká poptávka se odráží také v růstu cen nových bytů. Nabídkové i prodejní ceny dosáhly nových maxim a překonaly hranici […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

24. 10. 2024

Komentář: Stavebnictví doplácí na legislativní chaos, je to šílené

Nedostupné bydlení, nedokončená dopravní infrastruktura, chybějící veřejné stavby. Problémy českého stavebnictví se dotýkají úplně každého. Mohli bychom sepsat dlouhou knihu o všech problémech, které tento sektor trápí. Ať už jde o neustále rostoucí ceny stavebních prací a materiálu, nedostatek motivovaných pracovníků či boj sousedů proti jakékoliv nové výstavbě. Nad všemi těmito i dalšími překážkami však […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 10. 2024

Čím vším lze ručit v případě hypotečního úvěru?

Zástava nemovitosti je klíčovou součástí získání hypotečního úvěru. Existuje však řada netradičních možností zástav, které mohou žadatelé o hypotéku využít. Ručit lze například rekreačním objektem či rozestavěnou nemovitostí. Zároveň je důležité znát i nemovitosti, které jako zástavu použít nelze, jako jsou družstevní byty nebo pozemky neurčené k výstavbě. Správný výběr zástavy může výrazně ovlivnit dostupnost […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 10. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *