EUR 25.145

USD 23.282

REPO sazba ČNB 4.75 %

Inflace 2.6 %

EUR 25.145

USD 23.282

Text: Milan Vodička

Foto: Shutterstock

26. 06. 2024

0 komentářů

Přehled aktuálních sazeb hypoték – tři banky zlevnily, jedna dokonce výrazně

 

Za uplynulý měsíc snížily své úrokové sazby hypotečních úvěrů jen tři banky z devíti. Z toho Moneta přistoupila k výrazné redukci, a to téměř o půl procentního bodu. Převzala tak pomyslnou první příčku s nejvýhodnější nabídkou. Jinak se toho moc zajímavého nestalo. Uvidíme, jak banky zareagují na zítřejší zasedání bankovní rady ČNB, kde trh očekává snížení klíčové sazby už jen o čtvrt procentního bodu.

Loading



 

První pololetí letošního roku lze z pohledu zájemců o vlastní bydlení, a tedy žadatelů o hypoteční úvěr, hodnotit jako zklamání. Očekávání ze začátku rohu ohledně dynamičtějšího snižování úroků u hypoték se nenaplnila. Pravděpodobně ani druhé pololetí nepřinese žádné dramatické snížení úroků. Tou dobou už ale mohou výrazněji růst ceny nemovitostí, navíc se od prvního zářijového dne zpřísní pravidla pro předčasné splacení hypoték.

Monetu ve snižování následovaly Česká spořitelna a Raffeisenbank

Jak již bylo uvedeno, nejvíce úrokové sazby u hypoték snížila Moneta (data jsou k 24. 6. 2024). U všech tří sledovaných fixačních pásem (1, 3 a 5 let) ubrala shodně 0,45 procentního bodu. Jednoznačně nejvýhodnější nabídku má nyní u 5leté fixace – 4,44 % p. a. a 3leté – 4,59 % p. a. Zatímco u tříleté fixace jí konkuruje se sazbou pod pět procent jen Fio banka (4,88 % p. a.), u tříleté je nabídka už daleko širší – Fio banka (4,88 % p. a.), Air Bank (4,99 % p. a.) a UniCredit Bank (4,89 % p. a.).

Ještě krátce ke dvěma dalším bankám, které v uplynulém měsíci snížily úrokové sazby. Jednalo se o Českou spořitelnu a Raiffeisenbank. V jejich případě úrokové sazby klesly shodně o desetinu procentního bodu.

Průměrná nabídková sazba klesla v červnu jen o desetinu procentního bodu

„Průměrná nabídková sazba českých bank vyjádřená Swiss Life Hypoindexem se v červnu zastavila na hodnotě 5,51 %, což je oproti minulému měsíci pokles pouze jeden bazický bod. Hypotečním trh po jarním probuzení vstupuje do klasické letní „okurkové sezóny“, která se projevuje nejenom stagnací sazeb, ale hlavně stagnací zájmu o nové obchody. Lze tedy očekávat, že následující měsíce budou spíše podprůměrné. Další vývoj hypotečních sazeb se bude nicméně vyvíjet předpokládaným dalším snižování. Jen jeho tempo a výsledek na konci letošního roku nebude takové, jaké jej většina odporníků očekávala,“ uvedl Jiří Sýkora, specialista oddělení produktového managementu společnosti Swiss Life Select.

REKLAMA

Centrální bankéři koketují s červnovým snížením sazeb mezi 25 a 50 bb, trh má ale jasno

Guvernér ČNB Aleš Michl v rozhovoru pro Bloomberg minulý týden řekl, že bankovní rada se bude na zasedaní tento čtvrtek rozhodovat, zda bude pokračovat ve snižování úrokových sazeb o 50 bb či tempo jejich poklesu zmírní na pouhých 25 bb. Obě varianty jsou podle něj nyní stejně pravděpodobné a měnová politika by v obou případech podle jeho slov zůstala v restriktivním módu. Guvernér uvedl i to, že by neměl problém po případném červnovém snížení o 50 bb pokles sazeb v případě potřeby na dalších zasedáních zastavit.

„Na očekávání finančního trhu ohledně výsledku červnového rozhodnutí ČNB slova centrálních bankéřů vliv neměla. Trh tedy nadále a poměrně jednoznačně čeká snížení o 25 bb. K tomu se kvůli překvapivě rychlému růstu mezd v letošním prvním čtvrtletí přikláníme i my, i když nejistota kolem výsledku červnového zasedání je vysoká,“ uvedl Martin Gürtler, analytik Komerční banky.

Tabulka: Minimální nabídkové úrokové sazby bank (v %) k 24. 6. 2024

Poznámka: sazby jsou nižší, sazby jsou vyšší než v předchozím porovnání úrokových sazeb

Air Bank: Nabízí hypotéky s fixací na 2, 3, 5, 7 a 10 let. Uvedená úroková sazby je od 1,5 milionu korun do 5 milionů korun.

REKLAMA

Česká spořitelna: Úrokové sazby zohledňují slevu za splácení z aktivního Osobního účtu ČS (Osobního konta ČS) ve výši 0,5 procentního bodu, slevu za sjednané pojištění schopnosti splácet od PČS pro případ smrti, plné invalidity, pracovní neschopnosti a ztráty zaměstnání.

ČSOB / Hypoteční banka: Výše uvedené úrokové sazby platí pro nově poskytnuté hypoteční úvěry po dobu prvního fixačního období. V úrokových sazbách účelových úvěrů do 90 % hodnoty nemovitosti je zahrnuta:

  • sleva za sjednání úvěrového životního pojištění na 100 % výše úvěru či pojištění Náš život na 100 % výše úvěru od ČSOB Pojišťovny. V případě nesplnění této podmínky se úroková sazba zvyšuje o 0,2procentního bodu.
  • úroková sazba platí za předpokladu splácení hypotečního úvěru inkasem z běžného účtu vedeného u ČSOB či u ČSOB Poštovní spořitelny za podmínky realizace 3 plateb debetní kartou měsíčně a použití aplikace ČSOB Smart minimálně jednou za 3 měsíce. V případě nesplnění této podmínky se úroková sazba zvyšuje o 0,3procentního bodu.
  • úroková sazba platí dále za předpokladu, že o úvěr žádají dvě osoby a žadatel o úvěr má vedený alespoň 3 měsíce běžný účet v ČSOB či v ČSOB Poštovní spořitelně. 
  • sleva za předložení Průkazu energetické náročnosti financované nemovitosti ve třídě A nebo B. V případě nesplnění této podmínky se úroková sazba zvyšuje o 0,1procentního bodu.
  • sleva za splácení z účtu v ČSOB, na který chodí každý měsíc alespoň 50 000 Kč. V případě nesplnění této podmínky se úroková sazba zvyšuje o 0,1procentního bodu.

Fio banka: Výše uvedené úrokové sazby jsou minimální, tj. s nejnižší možnou rizikovou přirážkou a s využitím veškerých poskytovaných slev při koupi nemovitosti, pojištěním schopnosti splácet a hypotéce nad 1 milion korun. Výslednou sazbu stanovuje Fio banka, a.s. pro každý hypoteční úvěr individuálně dle konkrétních podmínek.

Komerční banka: Minimální výše úrokové sazby po splnění podmínek daných bankou. Sazby pro LTV od 80 % do 90 % jsou o 1 procentní bod vyšší.

mBank: Zvýhodněná sazba zahrnuje slevu 0,65 % p.a. Sleva je poskytnuta klientům s jiným úvěrovým produktem mBank (mPůjčka Plus, mPůjčka Pro nebo kreditní karta mBank), u něhož nedošlo za posledních 6 měsíců k selhání při jeho splácení.

Moneta Money Bank: Podmínkou sazby je minimální měsíční obrat na účtu MMB 15 tis. Kč, čerpání úvěru do 3 měsíců od podpisu, udělení individuální sazby (započtena sleva, kterou dostává více jak 80 % klientů).

Raiffeisenbank: V úrokovém lístku banka uvádí, že sazby úvěrů pro fyzické osoby stanovuje individuálně.

UniCredit Bank: Úrokové sazby jsou platné při sjednání placeného pojištění schopnosti splácet úvěr. Hypotéka s LTV od 80 % do 95 % je o 0.5 procentní bod dražší.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.51 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%
Historie vývoje

 

 


Související články

Přetrvávají nejasnosti ohledně projektové dokumentace po prvním červenci 2024

Tisíce záměrů k povolení stavby zřejmě dorazilo do posledního června na stavební úřady po celé České republice. Stavebníci a projektanti tímto krokem budou chtít zvýšit pravděpodobnost, že povolovací řízení nebude vedeno v rámci přechodných ustanovení nového stavebního zákona (NSZ), ale poběží ještě podle dosavadního správního postupu a vyhlášek tzv. starého stavebního zákona.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

08. 07. 2024

Názor: O bruselské byrokracii a dostupnosti bydlení v Česku

Setkal se s tím každý, kdo si v poslední době koupil plastovou láhev. Po jejím otevření zůstalo plastové víčko k láhvi připojené. Někdo se jím píchá do oka, jinému ničí pečlivě pěstěné vousy. Na sociálních sítích píší tisíce rozhořčených lidí, vznikla spousta často rádobyvtipných videí. Většina lidí nakonec dříve či později víčko stejně utrhne, čímž nařízení vyrábět plastové […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

04. 07. 2024

Komentář: Nemovitosti v Česku znovu zdražují, nedostupnost vlastnického bydlení zůstane problémem

Korekce na tuzemském nemovitostním trhu je minulostí. Alespoň tak hovoří aktuální zpráva o finanční stabilitě z dílny ČNB, dle které se ve druhé polovině roku 2023 zastavil zhruba roční pokles realizovaných cen nemovitostí. V souhrnu šlo o relativně mělkou korekci o necelá 4 % a nenaplnily se tak obavy/přání prudšího propadu cen jako v letech […]

Text: redakce hypoindex.cz

03. 07. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *