EUR 25.345

USD 23.082

REPO sazba ČNB 4.25 %

Inflace 2.2 %

EUR 25.345

USD 23.082

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

08. 10. 2024

0 komentářů

Proč věnovat pozornost pojištění bytového domu

 

Proč je důležité mít pojištěný bytový dům? Nejde jen o velké škody způsobené mimořádnými událostmi jako jsou požáry či povodně, ale také o méně fatální škody, které však mohou způsobit velké problémy. Lidé by si měli u svého bytového správce ověřit, jak je jejich dům pojištěn.

Loading



 

Češi se nejvíce obávají, že jim jejich domov zničí požár. Přitom nejčastější škody, které pojišťovny řeší, způsobila voda ve všech podobách. A nemusí to být hned povodeň. I menší a mnohem častější události, jako jsou přívalové deště, vichřice, ale i poruchy vodovodních řadů a další, mohou poškodit společný domov.

 „I tyto události dokazují, že své bydlení je dobré ochránit nejen vlastní pojistkou domácnosti, ale i správně nastaveným pojištěním samotného bytového domu. Lidem doporučujeme, aby se na bytových schůzích zajímali o to, zda a jak je jejich bytový dům pojištěn,“ říká manažerka Korporátního obchodu & Akademie pojišťovny UNIQA Martina Pleskačová.

Co pojištění kryje?

Pojištění se vztahuje na poškození nebo zničení bytového domu, včetně všech jeho stavebních součástí a příslušenství sloužících domu v místě pojištění. Důležitou součástí krytí je pojištění odpovědnosti, které řeší škody způsobené z vlastnictví nemovitosti.

Pojistit bytový dům si mohou vlastníci bytových domů, společenství vlastníků i správcovské společnosti. U nájemních bytů tak může pojištění sjednat i obec nebo město.

REKLAMA

Správně nastavená pojistka bytového domu by měla být komplexní a krýt nejen pojištění budovy včetně stavebních součástí a příslušenství, ale také stroje a elektroniku (např. výtah, kamery).

Stálé riziko podpojištění

Pozor na podpojištění, je to skrytá hrozba číhající na vlastníka nemovitostí. „Jedná se o situaci, kdy je nemovitost pojištěna na mnohem nižší částku, než je její aktuální reálná hodnota, za kterou by se dala postavit nebo nabýt srovnatelná nemovitost v případě totální škody. Pokud pojištění bytového domu již existuje, doporučujeme jeho pravidelné přehodnocování z důvodu růstu stavebních cen na trhu. Výrazně může ale cenu nemovitosti zvýšit například i rekonstrukce bytového domu. Je vhodné využít indexaci, kterou pojišťovna nabízí při delší neaktualizaci pojistné smlouvy. Nemovitost ochrání před podpojištěním,“ vysvětluje Martina Pleskačová z UNIQA.

Nezbytnou součástí dobře pojištěného bytového domu je pojištění odpovědnost za škodu, ze které se kryjí škody, které vznikly na zdraví či majetku jiné osobě. Pokud požár bytového domu poškodí vedlejší budovu nebo padající sníh a led ze střechy zraní kolemjdoucího nebo poškodí na ulici stojící auta, poškozený může nárokovat odškodnění právě z pojištění odpovědnosti bytového domu. Důležitou součástí pojištění odpovědnosti je připojištění finančních škod, kde vedení společenství vlastníků odpovídá za svá chybná rozhodnutí.

„Nejčastější událostí v bytových domech je škoda na vodovodním řadu a tím pádem vytopení několika bytů najednou. To bývají často škody, kde náklady na opravu mohou dosáhnout i několika milionů. Méně časté jsou škody při rozšíření požáru, kde vzhledem k případným zranění osob, se může odškodnění vyšplhat do astronomických částek. Proto doporučujeme „nešetřit“ při stanovení základního limitu odpovědnosti,“ připomíná Martina Pleskačová.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.34 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%

5.49%

5.42%

5.38%

5.34%
Historie vývoje

 

 


Související články

Ceny bytů i nájmy lámou v Brně rekordy

Za třetí kvartál letošního roku se v brněnských novostavbách prodalo celkem 288 jednotek. Za prvních devět měsíců to je téměř dvakrát více bytů než za celý loňský rok. Letošek tak bude pravděpodobně nejvýkonnější od roku 2016. Celkem už letos kupující za nové byty v Brně utratili více než 6,5 miliardy korun. Vysoký zájem se pomalu začíná projevovat […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

07. 10. 2024

Swiss Life Hypoindex říjen 2024: Úroky hypoték se pevně zabetonovaly nad 5 %

Úrokové sazby hypotečních úvěrů podle Swiss Life Hypoindexu se ani v říjnu v podstatě nezměnily. Optimistická očekávání, že po prázdninách se v souvislosti se změnou poplatků za předčasné splacení hypoték a spuštěním akčních zvýhodněných nabídek výrazněji sníží úroky, se nenaplnila. Pravděpodobně hlavním důvodem, proč banky zabetonovaly sazby nad pětiprocentní hranicí, je nenaplnění jejich přání ze […]

Text: Milan Vodička

Foto: Swiss Life Select

04. 10. 2024

Komentář: Zdražování bytů v ČR zrychlilo a výhled není optimistický

Zlevňování bytů v současném cyklu nebylo nijak výrazné a navíc nemělo ani dlouhého trvání. Kdo dlouho vyčkával, ten se ho ani nemusel dočkat. Pokles cen tentokrát netrval ani celý rok a už od poloviny roku 2023 ceny bytů opět rostou. Dokonce stále rychleji. V průměru jsou nyní byty opět nejdražší v historii, takže předchozí symbolické zlevnění je už […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 10. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *