EUR 25.240

USD 23.146

REPO sazba ČNB 4.25 %

Inflace 2.6 %

EUR 25.240

USD 23.146

Text: Hana Bartušková

Foto: ČNB

10. 10. 2024

0 komentářů

Se začátkem podzimu ČNB opět mírně snížila sazby

 

Při posledním jednání 25. září snížila bankovní rada ČNB opět o kousek klíčové úrokové sazby. Snížení bylo nižší než při předchozím jednání, ale nebylo to nic překvapivého. Rada totiž už několik měsíců avizovala, že v druhé polovině roku sazby sníží spíše pomaleji.

Loading



 

Od 26. září platí nové sazby. 2T repo sazba je ve výši 4,25 %, diskontni sazby 3,25 % a lombardní sazba 5,25 %. Letos se Rada sejde ještě 7. listopadu a poté 19. prosince. Je tak možné, že sazby v tomto roce ještě dále klesnou.

Sazby ČNB klesají

Nižší sazby přijala bankovní rada téměř jednomyslně, jen jeden ze členů hlasoval pro výraznější pokles o 0,5 procentních bodů. Toto přijetí se opírá především o dosažení inflačního cíle. Rada nejen vnímá, že je současná inflace pod kontrolou, ale také prognózy poukazují, že se inflace bude pohybovat kolem 2% hranice i v příštím roce.

Navíc i prognóza HDP je více než příznivá, čeká se, že česká ekonomika by mohla v příštím roce růst až o 3 %. I tak je ale česká měnová politika nastavena poměrně přísně a bude v tom nejspíše dále pokračovat. Na druhou stranu i světové úrokové sazby v minulých týdnech klesaly, v září snižovala sazby jak ECB, stejně tak i americká Fed. Ekonomické výhledy jsou navíc poměrně pozitivní a dá se čekat, že sazby budou dále klesat.

Bude to mít nějaký dopad na hypotéky?

ČNB tedy dále snižuje. Už rok ČNB snižuje. Z počátku byla očekávání vysoká a čekalo se, že podobně budou snižovat i hypotéky. Ono to taky na začátku letošního roku tak vypadalo, proto také všechny výhledy v té doby byly pozitivní. Banky ale během tohoto roku poukázaly na fakt, že krásná je teorie, šedá je konečná hypoteční sazba.

REKLAMA

Dá se tak říct, že předpoklady, že koncem letošního roku budou hypotéky tak nějak kolem 3% hranice, se asi nevyplní. České hypotéky totiž strnuly. Na začátku letošního roku sice sazby znatelně poklesly, ale teď už půl roku našlapují opatrně. Říká se, že banky si vytváří finanční polštář, že se připravují na novou situaci s poplatky za předčasné splácení, že čekají ten ekonomický vývoj méně optimistický, tak se na to připravují.

Asi tak nějak všechno a nejspíše si české hypotéky uvědomily, že není třeba nikam spěchat. Že hypoteční trh ožívá a ožívá i s poměrně vysokými sazbami. Tak proč snižovat, když to prodáme i draze. A tak průměrná hypoteční sazba na českém trhu (měřeno Swiss Life Hypoindexem) sice mírně klesá, ale ty úpravy jsou každý měsíc spíše jen kosmetické. Od února letošního roku klesla průměrná sazba na trhu o méně než 0,3 procentního bodu. Což dost kontrastuje s poklesem 2T repo sazby, která se od února snížila o celé 2 procentní body.

Hypotéky zamrzly

Ve světle tohoto letošního vývoje se tak dá čekat, že snížení o 0,25 procentního bodu na úrovni sazeb ČNB bude mít naprosto minimální dopad na hypoteční sazby. Hypotéky můžou začít zlevňovat se zpožděním, ostatně v minulosti se ukázalo, že zpoždění přepsání sazeb ČNB na finanční trh může být až půlroční. České hypotéky se ale zatím ke snížení moc nemají.

Ostatně hypotéky nejsou teď levné ani v okolních zemích. V rámci EU je sice průměrná sazba nižší než ta česká. V EU je průměrná sazba 3,75 %, ale v řadě zemí je spíše nad 4% hranicí. Je tak otázka, jestli náhodou období levných sazeb neskončilo. Trvalo zhruba od ekonomické krize v letech 2008/2009. Kdy celkově centrální banky začaly snižovat klíčové sazby až k nule, či dokonce pod ní. Levné sazby = levné hypotéky. Tato fáze nastavení monetární politiky, ale nejspíše skončila. A tak se připravme na to, že sazby hned tak nižší nebudou.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.34 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%

5.49%

5.42%

5.38%

5.34%
Historie vývoje

 

 


Související články

Byty v České republice nikdy nebyly dražší. A jak to bude dál?

Během druhého čtvrtletí letošního roku došlo na českém nemovitostním trhu k dalšímu růstu cen prodaných bytů. Po období poklesu tak třetí kvartál v řadě průměrná cena za celou Českou republiku rostla, konkrétně o 2,4 % na 101 700 Kč za metr čtvereční, oproti 4 % a 99 300 Kč za metr v prvním letošním čtvrtletí. […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

15. 10. 2024

Swiss Life Hypoindex říjen 2024: Úroky hypoték se pevně zabetonovaly nad 5 %

Úrokové sazby hypotečních úvěrů podle Swiss Life Hypoindexu se ani v říjnu v podstatě nezměnily. Optimistická očekávání, že po prázdninách se v souvislosti se změnou poplatků za předčasné splacení hypoték a spuštěním akčních zvýhodněných nabídek výrazněji sníží úroky, se nenaplnila. Pravděpodobně hlavním důvodem, proč banky zabetonovaly sazby nad pětiprocentní hranicí, je nenaplnění jejich přání ze […]

Text: Milan Vodička

Foto: Swiss Life Select

04. 10. 2024

úrokové sazby v okolních zemích

Jaké jsou úrokové sazby v evropských zemích

Hypoteční sazby v ČR víceméně zamrzly. Měřeno indexem Swiss Life Hypoindex se během posledního půlroku průměrná hypoteční sazba snížila o pouhých 0,22 procentních bodů. I přes to, že ČNB úrokové sazby snížila tento rok poměrně výrazně. jak jsou na tom sazby v dalších evropských zemích?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

27. 09. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *