EUR 25.030

USD 22.542

REPO sazba ČNB 4.5 %

Inflace 2.2 %

EUR 25.030

USD 22.542

Text: Milan Vodička

Foto: Swiss Life Select

10. 07. 2024

0 komentářů

Swiss Life Hypoindex červenec 2024: Banky hypotéky opět nezlevnily

 

Česká národní banka na konci června počtvrté v řadě snížila základní sazbu o 50 bazických bodů na 4,75 % p. a. A jak na to zareagovaly banky s úrokovými sazbami u svých hypoték? Jedno velké nic. Dokládá to aktuální hodnota červencové průměrné nabídkové sazby podle Swiss Life Hypoindexu, která se v porovnání s červnem prakticky nezměnila. Stagnace úrokových sazeb u hypotečních úvěrů i přes dynamické kroky ČNB trvá už dlouhých šest měsíců.

Loading



 

V období, kdy ČNB přistoupila k razantnímu zvyšování sazeb, banky stačily s touto dynamikou držet krok. Nyní, kdy centrální banka výrazně snižuje, na straně bank to minimálně v případě hypotečních úvěrů výrazně drhne. Ale je tu jedna výjimka. Jediná Moneta se z devítky českých bank poskytujících hypotéky vymyká. Zde můžete sehnat hypotéku už od 4,44 % p. a. při fixaci na pět let, tedy o více než procentní bod výhodněji, než je průměr celého trhu.

Průměrná nabídková sazba 5,49 % p. a.

Průměrná nabídková sazba hypotečních úvěrů podle Swiss Life Hypoindexu k 5. červenci 2024 byla 5,49 % p. a. (v červnu to bylo 5,51 % p. a.). Za měsíc klesla jen o dva bazické body. Od maxima z února 2023, kdy byla úroková sazba podle Swiss Life Hypoindexu 6,37 % p. a., klesly úroky u hypoték jen o 0,88 procentního bodu. Vedle toho Česká národní banka snížila ve stejném období svoji klíčovou sazbu o 2,25 procentního bodu.

„Průměrná nabídková sazba českých bank vyjádřená Swiss Life Hypoindexem v červenci opět drobně poklesla, a to na hodnotu 5,49 %, což je oproti minulému měsíci pokles pouze dva bazické body. Je tak vidět, že i přes opětovné snížení základních úrokových sazeb ze strany České národní banky, hypotéky příliš nezlevnily a banky tak nadále drží kurz velmi pozvolného snižování sazeb. Navíc u některých fixací hypoték na 80 % LTV banky naopak sáhly ke zvýšení úrokových sazeb. I nadále se potvrzuje to, že pokud má klient vybranou nemovitost a čekal s podáním žádosti o hypotéku na snížení sazeb, tak čekat nemusí. Jen s největší pravděpodobností klient sáhne po kratších verzích fixací, jako jsou roční nebo dvouleté, maximálně tříleté,“ uvedl Jiří Sýkora, specialista oddělení produktového managementu společnosti Swiss Life Select.

Jiří Sýkora nabízí i vysvětlení, proč banky cenu hypoték nesnižují: „S ohledem na to, že schválená maximální výše poplatku za předčasné doplacení úvěru platná od letošního září neodpovídá té částce, za kterou lobbovaly banky, je téměř jasné, že banky si budou i nadále vytvářet rezervu na každém novém klientovi. A tak se nějaké výrazné zlevňování hypotečních sazeb nedá očekávat.“

REKLAMA

Graf 1: Swiss Life Hypoindex červenec 2024

Měsíční splátka klesla pod 21,5 tisíce korun

Měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 % odhadní ceny nemovitosti (LTV) při splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 5,49 % p. a. byla v červenci 21 475 korun. Meziměsíčně klesla o 45 korun, od začátku roku zhruba o tisícovku.

Graf 1: Měsíční splátka – vzorový příklad

ČNB přibrzdí se snižováním sazeb

Bankovní rada ČNB na svém jednání 27. 6. 2024 snížila dvoutýdenní repo sazbu (2T repo sazbu) o 0,5 procentního bodu na 4,75 %. Zřejmě to bylo naposledy, kdy přistoupila k takto výraznému snížení. Po prázdninách je pravděpodobné, že ČNB přibrzdí a bude snížovat svoji základní sazbu již jen o čtvrt procentního bodu,

REKLAMA

„Dle guvernéra Aleše Michla by měla bankovní rada na příštích jednáních diskutovat o možnostech zpomalit snižování sazeb nebo sazby na nějaký čas stabilizovat. To je v souladu s naším základním scénářem, který na příštích zasedáních počítá s poklesem sazeb o 25 bazických bodů. Na konci roku vidíme repo sazbu na úrovni 4,0 %, tedy včetně taktické pauzy v cyklu snižování sazeb na konci roku. Důvodem bude krátkodobé zvýšení inflace dané statistickou hrou v podobě nižší srovnávací základny a také možná obava o rozsah tradičního lednového přecenění,“ poznamenal Dominik Rusinko, analytik ČSOB.

————————————————————————————————————-

Swiss Life Hypoindex je reprezentován číslem, které odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro LTV do 80 %.

Data ukazatele Swiss Life Hypoindex jsou vydávána vždy na začátku každého měsíce, a to k pátému pracovnímu dni.

Vedle výše uvedeného reprezentativního příkladu nabízí Swiss Life Hypoindex podrobnější informace o průměrných sazbách s různými fixacemi od krátkodobých po dlouhodobé a při využití zajištění do a nad 80 % hodnoty nemovitosti. Spotřebitel si tak může velmi snadno zjistit informaci o průměrných sazbách, které jsou relevantní vzhledem k jeho konkrétním požadavkům. Vše je přehledně zpracováno v interaktivním grafu dostupným na stránce https://www.hypoindex.cz/hypoindex-vyvoj/.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.38 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%

5.49%

5.42%

5.38%
Historie vývoje

 

 


Související články

Swiss Life Hypoindex září 2024: Pesimistické předpovědi se naplňují

Měřeno Swiss Life Hypoindexem zůstávají úrokové sazby hypoték stále vysoké. Jako čirá utopie se tak jeví předpovědi, že by se na konci letošního roku mohly pohybovat okolo čtyř procent. Za poslední čtyři měsíce klesla průměrná sazba jen o 0,19 procentního bodu. Těžko proto očekávat, že by se za následující čtyři měsíce snížila o 1,38 procentního […]

Text: Milan Vodička

Foto: Swiss Life Select

06. 09. 2024

Bytový dluh v Praze stále narůstá, stát na tom tratí miliardy

Nabídka nových bytů v Praze výrazně zaostává a ceny proto začaly opět růst. A to navzdory tomu, že počet bytů, které investoři v Praze plánují postavit, neustále roste. Podle Central Group jejich počet v metropoli dosahuje již téměř 145 tisíc. Kvůli dlouhodobě nefunkčnímu systému povolování nových staveb se je ale nedaří v dostatečném počtu uvádět na trh.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

05. 09. 2024

Komentář: Pozor na realitní šmejdy!

„Obracíme se na vás jako spolumajitele pozemku číslo XY. Jako přímý zájemce vám nabízíme odkoupení vašeho podílu na předmětné nemovitosti. Platíme ihned, veškeré náležitosti s prodejem a přepisem nemovitosti zařídíme za vás.“ Mail či dopis s podobným obsahem v poslední době přišel snad každému vlastníkovi nemovitosti a často nejen jednou.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

04. 09. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *