EUR 25.145

USD 22.682

REPO sazba ČNB 4.5 %

Inflace 2.2 %

EUR 25.145

USD 22.682

Text: Milan Vodička

Foto: Swiss Life Select

06. 09. 2024

0 komentářů

Swiss Life Hypoindex září 2024: Pesimistické předpovědi se naplňují

 

Měřeno Swiss Life Hypoindexem zůstávají úrokové sazby hypoték stále vysoké. Jako čirá utopie se tak jeví předpovědi, že by se na konci letošního roku mohly pohybovat okolo čtyř procent. Za poslední čtyři měsíce klesla průměrná sazba jen o 0,19 procentního bodu. Těžko proto očekávat, že by se za následující čtyři měsíce snížila o 1,38 procentního bodu. Úroky okolo pěti procent tak budou na konci letošního roku zřejmě nevyhnutelnou realitou.

Loading



 

„S blížícím se koncem letošního roku se naplňuje pesimistická předpověď, že na konci roku se budou sazby hypoték pohybovat přes čtyři procenta. A bohužel je čím dále pravděpodobnější, že se budou spíše blížit k hodnotě pěti procent než k oněm čtyřem. Na druhou stranu může mít tento jev pozitivní vliv na vývoj cen nemovitostí. Protože pokud by sazby klesaly rychleji, zvýšil by se zájem o nové hypotéky a tím se zvýšila i cena nemovitostí. Takto lze očekávat spíše  stagnaci cen nebo jen velmi pozvolný růst,“ uvedl Jiří Sýkora, specialista oddělení produktového managementu společnosti Swiss Life Select

Průměrná nabídková sazba 5,38 % p. a.

Průměrná nabídková sazba hypotečních úvěrů podle Swiss Life Hypoindexu k 5. září 2024 byla 5,38 % p. a. (v srpnu to bylo 5,42 % p. a.). Za měsíc klesla jen o čtyři bazické body. Za rok a půl klesla bez setiny přesně o jedno procento. Vedle toho Česká národní banka snížila ve stejném období svoji klíčovou sazbu o 2,5 procentního bodu.

„I nadále pokračuje velmi pozvolný pokles hypotečních sazeb, Swiss Life Hypoindex v září vykazuje hodnotu 5,38 % p. a. Nicméně lze očekávat, že po prázdninách minimálně některé banky sáhnou k akčním pobídkám a některé z nich jistě budou i formou snížené základní sazby. Je tak možné, že během dalších dní dojde k dalšímu poklesu sazeb, který ovšem může být pouze dočasný,“ doplnil Jiří Sýkora.

Graf 1: Swiss Life Hypoindex září 2024

REKLAMA

Kam se vypařily „konkurenční závody“ na hypotečním trhu

Tomáš Spurný, generální ředitel a předseda představenstva MONETA Money Bank nedávno uvedl: „Přicházíme s mimořádně výhodnou nabídkou (pozn.: úrokových sazeb hypotečních úvěrů), abychom v konkurenčním prostředí ukázali na ty banky, které zdražují nebo drží úrokové sazby v nesouladu s celkovým poklesem sazeb na trhu.“

Tento apel jedné z bank zatím vyšuměl do prázdna. „Ze strany jedné banky můžeme sledovat poměrně agresivní úrokovou politiku. Je otázkou, zda na to budou reagovat i jiné banky. To je další důvod, který by mohl hnát úrokové sazby níže, tedy konkurenční prostředí. Očekávám nicméně, že sazby budou klesat prozatím pomalu. Z makroekonomického hlediska záleží na dalším vývoji inflace a ekonomiky, a to nejen v České republice, ale i v EU, která českou ekonomiku nejvíce ovlivňuje. Podle toho bude činit další kroky i ČNB,“ poznamenal Tom Kadeřábek, vedoucí produktového oddělení Swiss Life Select.

Je pravdou, že úrokové sazby na straně ČNB klesají, a to jak ty swapové, tak i dvoutýdenní repo sazba, která je používána jako základ pro stanovování úrokových sazeb na straně bank. Nicméně do vývoje hypotečního trhu vstoupila novela zákona o spotřebitelských úvěrech s paragrafem nově definujícím účelně vynaložené náklady, na které má banka nárok při předčasném splacení hypoték.

„Ze strany zákonodárců nebyl vyslyšen požadavek bankovní lobby na vyšší sankce. Z toho důvodu jsou všechny sazby navýšené o přirážku, která má bankám zajistit polštář kompenzující právě ony účelně vynaložené náklady. Bohužel se tak děje u všech klientů, tedy i u těch, kteří nikdy k předčasnému doplacení úvěru nepřikročí. A proto sazby hypoték neklesají tak rychle, jak by mohly,“ doplnil Jiří Sýkora.

Měsíční splátka se blíží k 21 tisícům korun

Měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 % odhadní ceny nemovitosti (LTV) při splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 5,38 % p. a. byla v září 21 248 korun. Od začátku letošního roku klesla o 1341 Kč.

REKLAMA

Graf 1: Měsíční splátka – vzorový příklad

————————————————————————————————————-

Swiss Life Hypoindex je reprezentován číslem, které odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro LTV do 80 %.

Data ukazatele Swiss Life Hypoindex jsou vydávána vždy na začátku každého měsíce, a to k pátému pracovnímu dni.

Vedle výše uvedeného reprezentativního příkladu nabízí Swiss Life Hypoindex podrobnější informace o průměrných sazbách s různými fixacemi od krátkodobých po dlouhodobé a při využití zajištění do a nad 80 % hodnoty nemovitosti. Spotřebitel si tak může velmi snadno zjistit informaci o průměrných sazbách, které jsou relevantní vzhledem k jeho konkrétním požadavkům. Vše je přehledně zpracováno v interaktivním grafu dostupným na stránce https://www.hypoindex.cz/hypoindex-vyvoj/.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.38 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%

5.49%

5.42%

5.38%
Historie vývoje

 

 


Související články

Banky prodávají hypotéky jak na běžícím pásu. Tak proč by zlevňovaly?

Oproti červenci se hypoteční aktivita zvýšila o třetinu. Meziročně se objem poskytnutých hypoték zvýšil o 130 %. Srpnový objem poskytnutých hypoték (32,4 miliardy Kč) byl tak nejsilnější v letošním roce a zároveň nejsilnější od ledna roku 2022. Pokračuje oživování hypotečního trhu, vyplývá z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 09. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *