EUR 25.135

USD 22.590

REPO sazba ČNB 4.5 %

Inflace 2.2 %

EUR 25.135

USD 22.590

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

30. 08. 2024

1 komentář

Ukazuje se, že digitalizovat stát není jen tak

 

Digitalizace stavebního řízení je podle všeho zhruba něco jako reforma důchodového systému. Každý na to má svůj vlastní názor. Dost často se vlastní názor shoduje s všeobecným názorem, že to stát dělá špatně. Ale vlastně nikdo úplně neví, jak přesně to vyřešit. A hlavně se do toho nikomu ani moc nechce.

Loading



 

Pomalé stavební řízení a ještě pomalejší nová výstavba je v českém prostředí už takový kolorit, kterého se asi jen tak nezbavíme. Musíme ale uznat, že současná vláda se na poli digitalizace alespoň snaží, i když tedy to snažení jsme nejspíše všichni čekali od pirátů větší.

První zkouškou byly letošní přihlášky na střední školy. Ty probíhaly s určitými výhradami z mnoha stran. Celé přijímací řízení ale bylo ve výsledku vlastně dobře zvládnuté. Sice se na výsledky čekalo poměrně dlouho, ale neumístěných dětí bylo jen minimum.

Další zkouška pro státní správu pak přišla s digitalizací stavebního řízení.

Pro digitalizovat stavební řízení?

Zrychlení stavebního řízení by mohlo znamenat velmi výrazný přínos pro celou ekonomiku. Stavebnictví je významná složka a zrychlení i snadnější získání stavebního povolení by mohlo znamenat ekonomický růst. Nejen to, více nových staveb, které se staví rychleji, by mohlo přinést větší nabídku na realitním trhu. Což by přineslo pravděpodobně pozitivní vliv i směrem na ceny nemovitostí. Které jsou v poslední dekádě na českém realitním trhu dost našponované.

REKLAMA

Ekonomické studie také prokázaly, že zrychlení stavebního řízení by mohlo přinést ekonomice až několik miliard Kč ročně. A nové byty by mohly zlevnit o několik stovek tisíc. Podobně ale zpomalení řízení znamená pro ekonomiku ztrátu a pro realitní trh růst cen.

Co je problémem současné digitalizace?

Digitální systém slouží od července a víceméně se na něj snesla kritika ze všech možných stran. Ideálně by měl tento systém sloužit jako centrální místo (portál stavebníka), kam se přihlásíte přes identitu občana a kde na jednom místě budou veškeré informace o stavbě. Do systému by měly být připojeny všechny další státní registry a na jednom místě najdete informace k celému průběhu stavebního řízení.

V realitě ale nebyly všechny státní registry napojeny bezproblémově. Funkčně systém také dost pokulhával. Některé funkce nefungovaly nebo měly jiné nedostatky. Ve výsledku nedošlo ani ke zrychlení a k lepšímu vydávání stavebních povolení. Naopak bylo vydáno méně stavebních povolení než v systému bez digitalizace před červencem 2024.

Slabá místa mezi klávesnicí a židlí?

Navíc se ukazuje, že pravděpodobně nejslabší místo představují státní úředníci. Kteří se systémem neumí pracovat. Nemají dostatečné proškolení a setrvačností zůstávají v nedigitalizované době. Stejně jako u přihlášek na střední školy byli nejslabším místem často ředitelé škol nebo rodiče žáků. Kteří zadávali špatné údaje do přihlášek a do celého systému.

Se systémem se navíc musí naučit pracovat nejen úředníci, ale i samotní projektanti a stavebníci. Situaci nepřidává ani to, že v tuto chvíli je nutné zpracovat nejen nové digitální žádosti, ale i žádosti podané do 30. června dle starých předpisů. Celý systém by se tak měl postupně normalizovat, zefektivňovat a zrychlovat.

I samotní největší kritici celého systému se začínají shodovat v tom, že digitalizace byla krokem správným směrem. A že po doladění detailů a přechodných ustanoveních by mohlo opravdu dojít ke zlepšení celého procesu.

Bude mít digitalizace pozitivní dopad?

Už jen to, že se stát odhodlal k digitalizaci, je vlastně možné hodnotit pozitivně. Možná to mělo být už před deseti lety, možná jsou porodní bolesti až moc výrazné. Ale vykročeno bylo správným směrem. Lepší totiž problémová digitalizace nyní, než žádná digitalizace několik dalších let.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.38 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%

5.49%

5.42%

5.38%
Historie vývoje

 

 


Související články

nový stavební zákon

Nový stavební zákon: Pro koho a kdy začne platit?

Nový stavební zákon v odložené účinnosti začne již od července letošního roku platit pro stavby dopravní a technické infrastruktury. O rok později se jím začnou řídit i „běžné stavby“. V poslanecké sněmovně se však nachází další (tzv. věcná) novela. Tento pátek má novelu ve třetím čtení projednávat Poslanecká sněmovna. Co nového přinese? 

Text: Veronika Hejná

23. 03. 2023

nový stavební zákon

Máme nový stavební zákon. Jaké změny nás čekají?

Foto: Shutterstock Na potřebě modernizace stavebního práva v ČR, zrychlení povolovacích procesů a zlevnění výstavby se shodli všichni zúčastnění, o konkrétní podobě nového stavebního zákona měli ale představu odlišnou. Poté, co Senát nový zákon jednohlasně vrátil zpět poslancům, podařilo se pro zákon získat podporu nadpoloviční většiny všech poslanců. Nyní už chybí jen podpis prezidenta. Jaké hlavní […]

Text: Veronika Hejná

14. 07. 2021


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Pajk

    31 srpna, 2024

    Digitalizace je obrovsky problem, pominu-li problematicke dockstationy a od pocatku nefukcni system, mate tady bandu uredniku a informatiku, kteri pracuji za 25 az 35 tisic cisteho mesicne, to proste nejde, za pronajem bytu date 15-30k. Stale narusta mnozstvi agend, ktere se musi resit, noveho a natoz schopneho zamestnance, ktery s tim zvladne pracovat, za ty penize nesezenete. Ani dvojnasobny plat by na to nestacil, motivacni by to nebylo. A kdyz si rikate, dobre, uz jsem tady 27 let, ale plat je smesny, na vsem jinem si vydelam nasobky, ale ok, na pul uvazku bych to jeste dal, tak zjistite, ze to nejde. Castecne uvazky nejsou mozne. Casove narocna a slozita prace od nevidim do nevidim.Jak by to mohlo fungovat, kdyz kazdy se snazi utect. Mnoho odchodu zamestnancu a nabirani novych, kteri si mysli, ze budou mit za ty nizke penize pohodu, behem par mesicu jsou pryc a stale zaucujete nove a nove, kteri prijdou a zas odejdou. Dochazi k naproste paralyze.

    Odpovědět