EUR 25.030

USD 22.542

REPO sazba ČNB 4.5 %

Inflace 2.2 %

EUR 25.030

USD 22.542

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

28. 05. 2024

0 komentářů

Vyšší daň z nemovitosti je splatná do 31. května

 

Do konce května je splatná daň z nemovitosti za rok 2024. Složenku nebo informace jinou cestou byste už měli mít k dispozici. A možná vás překvapila o dost vyšší částka, než na kterou jste byli zvyklí v předchozích letech. Proč je letos daň z nemovitosti vyšší?

Loading



 

Daň z nemovitosti je daň z majetku, která se platí každý rok. Platí se za celý rok a to dopředu, v termínu do posledního května platíte daň z nemovitosti za daný rok. V případě, že je vám vyměřená daň vyšší než 5 000 Kč, tak můžete daň platit ve dvou splátkách. Druhá je splatná do konce listopadu.

Růst daně z nemovitosti

O výši daně z nemovitosti se poměrně dlouhou dobu vedou různé debaty. V Česku je totiž tradičně tato daň hodně nízká. Zatímco na západ od nás bývá daň z nemovitosti a celkově daň z majetku o dost vyšší.

V České republice byla navíc daň z nemovitosti nejen na nízké úrovni, ale také poměrně fixní. Její výše se měnila pouze málo a pouze místně a to díky využití místního koeficientu. Lokálně tak občas vzrostla daň z nemovitosti, ale všeobecně zůstávala česká daň fixována na jedné úrovni. Která se neměnila ani s inflací, ani s růstem cen nemovitostí.

Nakonec nastavení daně z nemovitosti změnila až pravicová vláda pětikoalice a to s platností od roku 2024. Nové nastavení daně obsahuje řadu opatření, mění se základní sazby daně a to v průměru o 80 %. Mění se také pravidla pro to, za jaký prostor platíte daň z nemovitosti. Pokud například nemovitosti či její část pronajímáte v rámci AirBnB, tak je nutno za tuto část platit i odpovídající daň.

REKLAMA

Nově také daň z nemovitosti představila tzv. inflační koeficient. Stále tedy platí, že lokálně omezeně můžou místní samosprávy upravovat daň díky místnímu koeficientu. Nově se ale výše daně z nemovitosti změní každý rok o inflaci. Pokud vás tedy překvapila letos vyšší daň z nemovitosti, tak počítejte s tím, že příští rok může být daň opět o něco vyšší.

Je růst daně z nemovitosti správným krokem?

To, že rostou daně z nemovitých věcí, se zdá být spíše nepopulárním krokem. Na druhé straně je ale nutno říct, že česká daň z nemovitosti v posledních letech absolutně neodpovídala rostoucí ceně nemovitostí ani rostoucí celkové životní úrovni. V reálném vyjádření se tak daň z nemovitosti neustále snižovala.

Je tedy jen logické, že by tato daň měla být navázána na růst cen nemovitostí. Které během posledních let vzrostly na dvojnásobek, zatímco daň z nemovitosti zůstávala fixována na stále stejné úrovni. Tento růst ceny nemovitostí nová daň z nemovitosti promítla do skokového nárůstu základních sazeb. Které vedou k tomu, že daň z nemovitosti se zvyšuje v průměru o 80 %.

Zhruba tak platí, že pokud jste za menší byt dříve platili daň z nemovitosti 400 Kč ročně, tak letos zaplatíte 700 Kč za rok 2024. A navíc daň dále poroste i v příštím roce, kdy vzroste zhruba o několik procent, dle tzv. inflačního koeficientu. V příštím roce by tak daň z nemovitosti mohla vzrůst zhruba o 3 %, v našem případě tedy o 21 Kč ročně. Konkrétní inflační koeficient pro příští rok bude znám v následujícím měsíci.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.38 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%

5.49%

5.42%

5.38%
Historie vývoje

 

 


Související články

Zdědili nemovitost

Jaké máte povinnosti, když jste zdědili nemovitost

Když zdědíte nemovitost, tak máte povinnosti podobné, jako když jste nemovitost koupili. Jste prostě novým vlastníkem dané nemovitosti. Musíte podat daňové přiznání k dani z nemovitosti a následně platit každý rok daň z nemovitosti. Jsou ještě další povinnosti, které musíte při dědictví nemovitosti splnit?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

13. 08. 2024

Inflační koeficient

Co je to inflační koeficient u dani z nemovitých věcí

Konsolidační balíček platí od ledna letošního roku. V jeho rámci došlo k růstu daně z nemovitosti, která průměrně vzrostla téměř na dvojnásobek. Přibyla navíc povinnost platit daň z nemovitosti dle toho, jak je nemovitosti zapsaná v katastru. A řadě domácností mohla daň z nemovitosti citelně stoupnout. To ale není konec zvyšování daně z nemovitosti. Od […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

19. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *