EUR 25.135

USD 22.590

REPO sazba ČNB 4.5 %

Inflace 2.2 %

EUR 25.135

USD 22.590

Text: Hana Bartušková

Foto: ČNB

12. 08. 2024

2 komentáře

ČNB dále snížila úrokové sazby, hypotéky ale čekají

 

Od 2. srpna platí nové úrokové sazby České národní banky. Základní repo sazba klesla na 4,50 %. Rada ČNB tak sazby na svém posledním zasedání snížila o 0,25 procentních bodů. Na snížení se tentokrát shodlo všech 7 členů bankovní rady.

Loading



 

Rozhodnutí Rady se odvíjelo víceméně hlavně od situace s inflací. Ta se od začátku letošního roku pohybuje v tolerovaném rozmezí a pohybuje se kolem 2% cílové hranice. Poměrně příznivá je i makroekonomická predikce, která umožňuje zmírnění dosavadní poměrně přísné monetární politiky.

ČNB tak klíčové úrokové sazby snížila už o 2,5 procentního bodu. Na začátku letošního roku byla repo sazba na úrovni 7 %. Postupně tak dochází k uvolňování monetární politiky a dá se čekat, že ČNB bude i dále sazby snižovat. Sama rada ovšem poznamenala, že nadále bude proinflační tlaky v ekonomice bedlivě sledovat a je připravena opět zasáhnout proti inflaci.

Makroekonomický výhled je ovšem celkem dobrý, předpokládá se, že celková roční inflace bude letos ve výši 2,2 % a že HDP bude dále růst. Ekonomika se nachází pod svým potenciálem, a v dalším období by tak ČNB mohla snížením klíčových sazeb podpořit ekonomický růst.

Hypotéky jsou tentokrát pozadu

Zdálo by se, že pro hypotéky bude letošní snižování úrokových sazeb dobrou zprávou. A že i hypoteční sazby budou klesat. Alespoň tak to vypadlo ještě na začátku letošního roku, kdy sazby klesly z 6 % na 5,6 %. A čekalo se, že tento pokles bude pokračovat. Na jaře se ale hypotéky víceméně zastavily na dané úrovni a průměrná hypoteční sazba měřená indexem Swiss Life Hypoindex dosáhla v srpnu hodnoty 5,42 %. Tedy téměř stejné hodnoty jako v únoru.

REKLAMA

Přitom ale prostor pro další pokles hypotečních sazeb banky docela určitě mají. Peníze jsou levnější a je na čase, aby toto banky promítly i na trh hypoték. Ostatně úroky na spořicích, termínovaných i běžných účtech už začaly klesat.

Teoreticky sice můžete na trhu získat hypotéku se sazbou pod 4% hranicí, prakticky jsou ale sazby na stejné úrovni už několik měsíců. Je pravda, že sazby komerčních úvěrů většinou klesají s určitým zpožděním po měnovém rozhodnutí ČNB, letos si ale komerční banky dávají opravdu docela na čas.

Co čekat do konce roku?

Do konce letošního roku je naplánováno ještě trojí setkání bankovní rady. Ta se sejde na konci září, na začátku listopadu a v polovině prosince před vánočními svátky. Během těchto zasedání nejspíše dojde k dalšímu poklesu klíčových sazeb. Alespoň makroekonomický výhled toto naznačuje.

Už se ale moc nedá čekat, že by podobně reagovaly hypotéky a hypoteční sazby. I když se předpokládalo, že koncem letošního roku můžou sazby atakovat 3% hranici. Tak reálnější budou spíše hypotéky mezi 4 a 5 %. Průměrná úroková sazba Hypoindex by se mohla pohybovat někde kolem 5% hladiny. Na minulé předprázdninové zasedání ČNB a na snížení sazeb koncem června banky téměř nereagovaly. Snad se konečně nějaké reakce dočkáme na podzim.

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.38 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%

5.49%

5.42%

5.38%
Historie vývoje

 

 


Související články

sazby ČNB

Budou sazby ČNB dále klesat?

Rada ČNB bude znovu zasedat 25. září. V tomto roce Rada setrvale snižuje klíčové sazby ČNB. A to díky postupně stabilizované inflaci a poměrně pozitivním výhledům ekonomického růstu. Při posledním snížení se ale ukázalo, že Rada bude nejspíše stále obezřetnější a sazby budou klesat pomaleji, jestli vůbec. Posledně Rada snižovala o 0,25 procentního bodu. Bude […]

Text: Hana Bartušková

Foto: ČNB

10. 09. 2024

Swiss Life Hypoindex září 2024: Pesimistické předpovědi se naplňují

Měřeno Swiss Life Hypoindexem zůstávají úrokové sazby hypoték stále vysoké. Jako čirá utopie se tak jeví předpovědi, že by se na konci letošního roku mohly pohybovat okolo čtyř procent. Za poslední čtyři měsíce klesla průměrná sazba jen o 0,19 procentního bodu. Těžko proto očekávat, že by se za následující čtyři měsíce snížila o 1,38 procentního […]

Text: Milan Vodička

Foto: Swiss Life Select

06. 09. 2024

Přehled aktuálních sazeb hypoték: Velké hypoteční vystřízlivění pokračuje a záhada vysoce konkurenčního trhu

Všeobecné optimistické očekávání ze začátku letošního roku, že se budou pohybovat úrokové sazby hypoték na konci roku 2024 mezi 4 a 4,5 % p. a., se pravděpodobně nenaplní. Bankám se z příjemného pásma mezi 5 a 6 % p. a. nechce (i když jsou výjimky). Jako nejčastější důvod se uvádí obava bank z vlny předčasného […]

Text: Milan Vodička

Foto: Shutterstock

27. 08. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Pavel

    12 srpna, 2024

    Banky jsou vychcanýe

    Odpovědět

  • Pavel

    12 srpna, 2024

    Banky jsou vychcaný

    Odpovědět